0
1
σχόλια
446
λέξεις
210
Το βραβευμένο έργο της Ξ. Καλογεροπούλου, επιστρέφει εκεί που ξεκίνησε το ταξίδι του πριν 18 χρόνια. Το DOCTV.GR είναι χορηγός επικοινωνίας
 
DOCTV.GR
27 Οκτωβρίου 2018
«Απ' όλα τα έργα μου τo Σκλαβί είναι εκείνο που κατοίκησε περισσότερο μέσα μου. Πιο βαθιά και για πιο πολύ καιρό. Γι’ αυτό και το γεγονός ότι είχε μια τόσο πλατιά ανταπόκριση, μου έδωσε μεγάλη χαρά. Είναι -χωρίς αμφιβολία- το καλύτερο απ’ όσα έργα έχω γράψει κι εκείνο που γνώρισε τη μεγαλύτερη επιτυχία.» -Ξένια Καλογεροπούλου.

Ένα λαϊκό παραμύθι της Σύμης που ξαναγράφεται από την Ξένια Καλογεροπούλου. Η παράσταση «Το σκλαβί», ανεβαίνει και πάλι μετά από 18 χρόνια, στη σκηνή του θεάτρου Πόρτα σε συν-σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου και Σοφίας Πάσχου.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ: Δύο παιδιά γεννιούνται από τον ίδιο πατέρα, ο οποίος παράλληλα είναι και ο βασιλιάς του κράτους. Ο ένας είναι νόμιμος διάδοχος, ο γιος της βασίλισσας, ο άλλος το παιδί μιας σκλάβας. Δύο παιδιά, που μεγαλώνουν μαζί αγαπημένα, αν και τα χωρίζει έντονη κοινωνική διαφορά. Κάποια στιγμή αγαπούν την ίδια γυναίκα και γίνονται αντίζηλοι, χωρίς, ωστόσο, ποτέ να συγκρουστούν. Και η ιστορία μας ξεκινά.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ: Το Σκλαβί πρωτοπαρουσιάστηκε σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου. Βραβεύτηκε (ξεχωρίζει το Βραβείο Κουν το 2000), εκδόθηκε, μεταφράστηκε, ταξίδεψε, τα τραγούδια του (σε μουσική Νίκου Κυπουργού και στίχους Λίνας Νικολακοπούλου) έντυσαν τις μέρες και τις νύχτες μας ενώ το κείμενό του διδάσκεται έκτοτε σε Ανώτατες Σχολές της χώρας. Όμως ποτέ δεν επέστρεψε στο θέατρο όπου ξεκίνησε το ταξίδι του. Μέχρι σήμερα. Η ιστορία του βασίζεται στο ομώνυμο συμιακό παραμύθι, όπως αυτό περιλαμβάνεται στη συλλογή Παραμύθια του λαού μας, που επιμελήθηκε ο Γιώργος Ιωάννου, καθώς και στον τόμο Το Φιδόδεντρο, που έχει επιμεληθεί ο Κώστας Καφαντάρης.

ΤΟ ΣΚΛΑΒΙ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ: Το Σκλαβί φέτος ανεβαίνει ξανά στο ΠΟΡΤΑ με μια φρέσκια ματιά, χωρίς όμως να χάνει επαφή με τις ρίζες και τη μνήμη της θρυλικής πρώτης παράστασης. Έτσι ο Θωμάς Μοσχόπουλος προτείνει το νέο ανέβασμα, συνυπογράφοντας τη σκηνοθεσία με τη στενή συνεργάτιδα του ίδιου και του ΠΟΡΤΑ, Σοφία Πάσχου, ενώ παλιοί και νέοι ηθοποιοί συνεργάζονται για να ζωντανέψουν την ιστορία επί σκηνής. Το DOCTV.GR είναι χορηγός επικοινωνίας και δημιουργικός συνεργάτης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ 
Συγγραφέας: Ξένια Καλογεροπούλου
Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος – Σοφία Πάσχου
Σκηνικά-Κοστούμια: Έλλη Παπαγεωργακοπούλου
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου Στίχοι: Λίνα Νικολακοπούλου
Μουσική: Νίκος Κυπουργός
Μουσική επεξεργασία και διδασκαλία: Νίκος Γαλενιανός
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης Παίζουν: Ντένης Μακρής, Ηλιάνα Γαϊτάνη, Τζωρτζίνα Λιώση, Βάσια Ζαχαροπούλου, Ελένη Βλάχου, Παντελής Βασιλόπουλος, Αυγουστίνος Κούμουλος, Φοίβος Συμεωνίδης

ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ: Το DOCTV.GR δίνει πέντε (5) διπλές προσκλήσεις για την παράσταση Το Σκλαβί στο θέατρο ΠΟΡΤΑ, την Κυριακή 11 Νοεμβρίου στις 15.00. Μπορείτε να στείλετε e-mail στο [email protected] με το ονοματεπώνυμό σας και το όνομα του event έως τις 12:00 το πρωί της Παρασκευής 9 Νοεμβρίου. Θα ειδοποιηθείτε με e-mail την ίδια μέρα.


Info: Το Σκλαβί, Ξ. Καλογεροπούλου, Πρεμιέρα: Κυριακή 28 Οκτωβρίου, θέατρο Πόρτα, Λεωφ. Μεσογείων 59, Αθήνα.
εμφάνιση σχολίων