0
1
σχόλια
334
λέξεις
IT LIST
Ενοικίαση αντί για αγορά. Ακόμα και τα καθημερινά ρούχα δεν θα «κατοικούν» στις ντουλάπες μας
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
2 Οκτωβρίου 2018
Μοιάζει με τεράστια διαδικτυακή ντουλάπα και λειτουργεί ως εξής: ο χρήστης εγγράφεται και για ένα μηνιαίο ποσό, μπορεί να νοικιάζει τις καθημερινές του ενδυμασίες και τα αξεσουάρ που θέλει, πανέτοιμα για χρήση, χωρίς να ανησυχεί ούτε για καθαριστήρια, ούτε για τον χώρο στη ντουλάπα. Διότι μετά τα επιστρέφει και παίρνει άλλα. Κι ενώ μέχρι τώρα όποιος ήθελε μπορούσε να νοικιάσει κάτι πιο ειδικό (όπως ένα σμόκιν ή ένα νυφικό), πλέον το βλέμμα στρέφεται στην καθημερινή μόδα.

Η υπηρεσία YCloset μοιάζει με το Spotify αλλά για ρούχα. Οι χρήστες μπορούν με μια μηνιαία εγγραφή ύψους 62 ευρώ να νοικιάσουν όσα ρούχα και αξεσουάρ θέλουν. Η online πλατφόρμα λειτουργεί σε 40 πόλεις της Κίνας, και συνεργάζεται με πάνω από εκατό μάρκες μόδας που παρέχουν τα προϊόντα τους στην υπηρεσία ενοικίασης. Όμως αυτή δεν είναι η μόνη εταιρία που ακολουθεί την ίδια ιδέα. Με μότο της το «Η πρόσβαση είναι η νέα ιδιοκτησία» η αμερικάνικη Rent the Runway κάνει το ίδιο. Όπως και η Le Tote  με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Όλες, φέρνουν εκατοντάδες σχεδιαστές στο πιάτο των καταναλωτών έναντι μιας μηνιαίας συνδρομής.

Το concept φαίνεται πως αγαπούν όσοι μισούν τα ψώνια, αλλά και όσοι χρειάζονται να είναι καλοντυμένοι στην επαγγελματική καθημερινότητά τους χωρίς να ξοδεύουν μια περιουσία, καθώς οι υπηρεσίες ενοικίασης προσφέρουν μια πιο βιώσιμη και σαφώς οικονομικότερη πρόσβαση σε μικρές ή μεγάλες μάρκες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Anna Bance, ιδρύτρια του Girl Meets Dress (εταιρεία που ξεκίνησε δανείζοντας φορέματα σχεδιαστών μα τώρα κάνει στροφή στην ενοικίαση ρούχων για καθημερινή χρήση) λέει στον Guardian πως η ιδιοκτησία αποκτά όλο και μικρότερο νόημα: «Άλλωστε οι διασημότητες δανείζονται φορέματα όλη την ώρα. Και γιατί να αγοράσεις ένα φόρεμα για 1.000 ευρώ, όταν μπορείς να το νοικιάσεις για 100; ».

Άραγε η ενοικίαση ρούχων σηματοδοτεί το τέλος των μεγάλων εταιριών που πουλάνε φτηνά ρούχα, αφού η εναλλακτική που ξεπροβάλλει περιλαμβάνει πιο ποιοτικά και πολύ ακριβότερα κομμάτια; Οι ντουλάπες του αύριο μπορεί να βρίσκονται στις οθόνες των υπολογιστών μας.
εμφάνιση σχολίων