0
1
σχόλια
420
λέξεις
ΖΗΝ
Σ΄έναν κόσμο όπου οι αγκαλιές ολοένα και μειώνονται, οι επιστήμονες επισημαίνουν τα οφέλη του αγγίγματος σε σώμα και ψυχή
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
5 Απριλίου 2021
Επιδημία μη αγγίγματος. Οι αγκαλιές που δίνουμε όλο και μειώνονται καθώς επικοινωνούμε όλο και περισσότερο μέσα από το διαδίκτυο. Οι ενήλικες των μεγάλων πόλεων περιορίζουν τον χρόνο που μοιράζονται με τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι υπερήλικες των μητροπόλεων περνούν κατά μέρο όρο 5 ημέρες την εβδομάδα χωρίς να δουν ή να αγγίξουν «ψυχή» που λέει ο λόγος. Όμως το να αγκαλιαζόμαστε είναι απαραίτητο για την ποιότητα ζωής, την ψυχική και σωματική υγεία μας.
 
Η αγκαλιά προστατεύει λέει η αντίστοιχη μελέτη που έκαναν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon και επιβεβαιώνει το γεγονός πως όσο πιο πολύ αγκαλιαζόμαστε, τόσο μειώνουμε τις πιθανότητες να αρρωστήσουμε. «Με το άγγιγμα αυξάνεται ο αριθμός των κυττάρων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ανοσοποιητικού συστήματος. Η σεροτονίνη (δηλαδή η ορμόνη φυσικό – αντικαταθλιπτικό του οργανισμού) επίσης αυξάνεται. Έτσι όσοι λαμβάνουν περισσότερες αγκαλιές είναι πιο προστατευμένοι από φλεγμονές και μολύνσεις που απειλούν την υγεία του οργανισμού μας».

Η Tiffany Field, ιδρύτρια του Ινστιτούτου Touch Research στην ιατρική σχολή του Μαϊάμι, μελετά την παραμελημένη αίσθηση της αφής και τις επιπτώσεις της στην υγεία. «Γνωρίζουμε από την επιστήμη τι συμβαίνει κάτω από το δέρμα όταν οι υποδοχείς πίεσης διεγείρονται. Ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται, η πίεση του αίματος πέφτει και μειώνεται η ορμόνη του στρες, η κορτιζόλη» δηλώνει στον Guardian.

Όμως τα οφέλη δεν σταματούν εδώ αφού «το άγγιγμα ενός άλλου ατόμου καταπραΰνει τις επιπτώσεις του κοινωνικού αποκλεισμού», σύμφωνα με τη νέα έρευνα του UCL. «Αποδείξαμε για πρώτη φορά ότι ένα απαλό άγγιγμα από έναν ξένο μπορεί να μειώσει τα συναισθήματα του κοινωνικού αποκλεισμού μετά από μια κοινωνική απόρριψη», λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Mariana von Mohr (UCL Clinical, Education & Health Psychology). Η ανακάλυψη ακολουθεί τα πρόσφατα ευρήματα ότι η συναισθηματική κοινωνική επαφή, μπορεί να κωδικοποιηθεί από ένα ειδικό φυσιολογικό σύστημα που συνδέει το δέρμα με τον εγκέφαλο. Μόνο τρεις άλλες μελέτες έχουν εξετάσει ευθέως τα αποτελέσματα της ενθάρρυνσης μέσω του αγγίγματος σε σχέση με τις κοινωνικές επαφές.

Όμως δεν είναι όλα τα αγγίγματα ίδια: οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι λάμβαναν ένα γρήγορο και πιο «ουδέτερο» άγγιγμα είχαν μειωμένα αισθήματα κοινωνικού αποκλεισμού σε σύγκριση με εκείνους που λάμβαναν μια αγκαλιά ή ένα άγγιγμα που ήταν αποτέλεσμα πραγματικών συναισθημάτων. Φυσικά κανένα από τα δύο δεν κατάφερε να εξαλείψει τελείως τις αρνητικές συνέπειες του κοινωνικού αποκλεισμού, όμως από κάπου πρέπει να ξεκινήσει κανείς.


Διαβάστε επίσης:
Τελικά, εγώ κάνω αυτό που θέλω στη ζωή μου;
Τα όρια στις διαπροσωπικές μας σχέσεις
Συνεξάρτηση: Δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο «καλοί» με τους άλλους
εμφάνιση σχολίων