0
1
σχόλια
228
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ
Το μεγάλο αφιέρωμα των NY Times για την «γεμάτη ζωντάνια μητρόπολη» της Ελλάδας

 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
10 Σεπτεμβρίου 2018
«Η συμπρωτεύουσα της Ελλάδας είναι γεμάτη από αναμνήσεις του πολυεπίπεδου παρελθόντος της, αλλά τα μνημεία της είναι πασπαλισμένα με πολλούς σύγχρονους αντιπερισπασμούς». Με αυτή την πρόταση ξεκινά το μεγάλο αφιέρωμα που κάνουν στην Θεσσαλονίκη οι New York Times, την οποία και παρουσιάζουν ως ιδανικό ταξιδιωτικό προορισμό του Σαββατοκύριακου.

«Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας μπορεί να μην είναι τόσο δημοφιλής όσο η Αθήνα και τα ειδυλλιακά νησιά του Αιγαίου» αναφέρει το δημοσίευμα με τίτλο 36 Hours in Thessaloniki «αλλά η γεμάτη ζωντάνια μητρόπολη δεν χρειάζεται να ανταλλάξει την εμφάνιση ή τη φήμη της για να κερδίσει σεβασμό».

Τα χνάρια της ιστορίας και η πολύ-πολιτισμικότητα της πόλης καταγράφονται στο άρθρο: «Το άλλοτε ισχυρό λιμάνι εξακολουθεί να είναι γεμάτο με μνημεία της Unesco, απομεινάρια των τριών αυτοκρατοριών που τη διοίκησαν, των Ρωμαίων, των Βυζαντινών και των Οθωμανών. Εμφανή είναι επίσης και τα ίχνη του πολύ-θρησκευτικού της παρελθόντος, με  Μουσουλμάνους, Χριστιανούς και Εβραίους να ζουν δίπλα δίπλα. Η πόλη έζησε δύο παγκόσμιους πολέμους, μια ανταλλαγή πληθυσμών στη δεκαετία του 1920 και την απέλαση των Εβραίων τη δεκαετία του 1940».

Το κείμενο υπογράφει ο ταξιδιωτικός αρθρογράφος Seth Sherwood, , ο οποίος ανάμεσα στις προτάσεις του για ένα «πυκνό» Σ/Κ στην πόλη, προτείνει πολλά σύγχρονα εστιατόρια, παλαιοπωλεία και καφέ, αλλά και επισκέψεις σε χώρους πολιτισμού, όπως το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης
εμφάνιση σχολίων