15
1
σχόλια
543
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Η Ταινιοθήκη της Ελλάδας, κάνει αφιέρωμα στον «Μεγάλο Αιρετικό», Πιέρ Πάολο Παζολίνι
 
DOCTV.GR
11 Σεπτεμβρίου 2018
Από τις 12 έως τις 20 Σεπτεμβρίου θα διαρκέσει το μεγάλο Αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδας, στον Πιέρ Πάολο Παζολίνι - Ο Μεγάλος Αιρετικός, στην θερινή αίθουσα του Λαΐς, υπό την αιγίδα της πρωτοβουλίας, Tempo Forte Italia - Grecia 2018, που έχει σαν στόχο το να δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στις πολιτιστικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, στα πλαίσια του Θερινού Προγράμματος του ιδρύματος.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, θα μπορέσει να δει κάποιος, σχεδόν όλη τη φιλμογραφία του Παζολίνι. Θα παιχτούν 15 ταινίες μεγάλου μήκους και 2 μικρού και κάποια παρελειπόμενα από 2 ακόμη ταινίες του, σε νέες, καθαρές κόπιες των 35mm, οι οποίες τυπώθηκαν από τη Luce Cinecittà και τη Cineteca di Bolognia.

Οι ταινίες που θα προβληθούν είναι οι ακόλουθες:
- Accatone (Ακατόνε) 1961


- Appunti per un' Orestiade Africana (Σημειώσεις για μια αφρικανική Ορέστεια) 1970


- Comizi d' Amore (Ερωτικές Συναντήσεις) 1964


- il Decameron (Το Δεκαήμερον) 1971


- Edipo Re (Βασιλιάς Οιδίπους) 1967


- il Fiore delle Mille e Una Note (Χίλιες και Μια Νύχτες) 1974


- Mamma Roma (Μάμα  Ρόμα) 1962


- Medea (Μήδεια) 1969


- Porcile (Χοιροστάσιο) 1969


- I Raccondi di Canterbury (Οι Θρύλοι του Καντένμπουρι) 1972


- La Rabbia (Η Οργή του Παζολίνι) 1963


- Salò o le 120 Giornate di Sodoma (Σαλό ή 120 Μέρες στα   Σόδομα) 1975


- Teorema (Θεώρημα) 1968


- Uccellacci e uccellini (Όρνια και Πουλάκια) 1966


- Il Vangelo secondo Matteo (Το Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο) 1966


 
Και οι δύο μικρού μήκους ταινίες:
Το τυρί (La Ricotta, 1962-63), επεισόδιο της σπονδυλωτής ταινίας Rogopag, σε σκηνοθεσία των Rossellini – Godard – Pasolini – Gregoretti και Τι πράγμα είναι τα σύννεφα; (Che cosa sono le nuvole?, 1967) επεισόδιο της σπονδυλωτής ταινίας Capriccio all’italiana σε σκηνοθεσία των Monicelli – Pasolini – Bolognini – Steno – Pino Zac- Rossi

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμα παραλειπόμενα ταινιών του Παζολίνι, καθώς θα προβληθούν κάποια αποσπάσματα που έχουν παραληφθεί από την τελική κόπια των ταινιών του Όρνια και πουλάκια (Ο Τοτό στο τσίρκο -Totò al circo, 1965-66) και Χίλιες και μία Νύχτες (Ανέκδοτα -Inediti, 1973-74).

Η Οργή του Παζολίνι, θα παιχτεί για πρώτη φορά στη χώρα μας. Αποτελεί μέρος ενός δίπτυχου φιλμικού σχολίου από δύο εκ διαμέτρου αντίθετους ιδεολογικά καλλιτέχνες. Τον Παζολίνι και τον φιλομοναρχικό δημοσιογράφο και καρτουνίστα, Τζιοβάνι Γκουαρέσι.

Την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, στην Επίσημη Έναρξη όπου η είσοδος θα γίνει μόνο με προσκλήσεις, θα προβληθεί το, Όρνια και Πουλάκια, με την παρουσία του πρωταγωνιστή του, μαθητή, φίλου, ηθοποιού και κατά καιρούς, βοηθού του σκηνοθέτη, Νινέττο Ντάβολι.

Την προβολή της φιλμογραφίας του πολυσχιδούς Παζολίνι θα πλαισιώσει η έκθεση φωτογραφίας του Ρομπέρτο Βίλλα, Η Aνατολή του Pier Paolo Pasolini (Gli Orienti di Pier Paolo Pasolini) με φωτογραφίες του καλλιτέχνη από τα γυρίσματα της ταινίας Χίλιες και μία νύχτες (1974). Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου(19.30) στο Μουσείο Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης της Ελλάδος. Θα προλογίσει ο καλλιτέχνης. Διάρκεια έκθεσης: 13-27 Σεπτεμβρίου. Αμέσως μετά (20.30) θα προβληθεί η ταινία.

Τις ταινίες του αφιερώματος προλογίζουν οι: Αντουανέττα Αγγελίδη, Γιάγκος Ανδρεάδης, Κώστας Αριστόπουλος, Μαρία Γαβαλά, Τάσος Γουδέλης, Παναγιώτης Ευαγγελίδης, Γιάννης Ζουμπουλάκης, Μενέλαος Καραμαγγιώλης, Μαρία Κομνηνού, Μαριάννα Κάλμπαρη, Μυρτώ Ρήγου, Νίκος Σαββάτης και Γιάννης Σολδάτος.

 
Info: Πιέρ Πάολο Παζολίνι - Ο Μεγάλος Αιρετικός. Από τις 12 έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Ιεράς Οδού 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 - 136, Κεραμεικός. Μετρό Κεραμεικός. Γενική Είσοδος 5 Ευρώ. Εβδομαδιαίες Κάρτες από 50 Ευρώ - 30 Ευρώ (Μειωμένο). Πληροφορίες / Κρατήσεις εδώ
εμφάνιση σχολίων