1
1
σχόλια
199
λέξεις
210
Η δολοφονία του Γρηγορόπουλου, 60 performers κι ένα video art του Π. Μάκκα σε συνεργασία με την Αγγ. Στελλάτου. Με ελεύθ. είσοδο
 
ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
19 Ιουλίου 2018
6 Δεκεμβρίου 2008. O 15χρονος μαθητής, Αλέξης Γρηγορόπουλος, δολοφονείται στα Εξάρχεια από τον αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα. Η δολοφονία του γίνεται το έναυσμα για την έκρηξη ενός κύματος αγανάκτησης. Ξεσπούν ταραχές σε όλη την Ελλάδα και χαρακτηρίζονται ως οι «χειρότερες από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας το 1974».

Ο εικαστικός Παντελής Μάκκας, μέσα από το video art project Η Αντιστολή, επιχειρεί μια καλλιτεχνική αναπαράσταση της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου και των επεισοδίων.

Mε την καθοδήγηση της χορογράφου Αγγελικής Στελλάτου, εξήντα περφόρμερ συγκρούονται, ενώ η κάμερα καταγράφει με κάθε λεπτομέρεια τη βία, τα συναισθήματα, τα σώματα, τα πρόσωπα, την ενέργεια, το φόβο, που η δυναμική του πλήθους δημιουργεί.

Ο Μάκκας χρησιμοποιεί μια κάμερα μεγάλης ταχύτητας (400 καρέ ανά δευτερόλεπτο) και απαθανατίζει τα τρία λεπτά δράσης, σε ένα πλάνο διάρκειας 45 λεπτών.

Το έργο ουσιαστικά είναι μονοπλάνο σε αργή κίνηση, χωρίς μοντάζ ή εξωτερικές επεμβάσεις στη ροή της δράσης και εντάσσεται στο φετινό πρόγραμμα Ανοικτή Πόλη του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2018 που εξελίσσεται σε διάφορους χώρους σε όλη την Αθήνα.Info: Αντιστολή, Παντελής Μάκκας, Πειραιώς 260 (Α2), έως 20/07/2018 στις 20:00 (πέντε προβολές την ημέρα). Ελεύθερη είσοδος
εμφάνιση σχολίων