0
1
σχόλια
261
λέξεις
ΖΗΝ
Πώς είναι οι άνθρωποι με αποφευκτικότητα; Από την ψυχολόγο-παιδοψυχολόγο Μαρία Γρίβα
 
DOCTV.GR
4 Μαΐου 2023
Ο αποφευκτικός απενεργοποιεί τις ανάγκες πρόσδεσης και ασχολείται με δραστηριότητες και όχι με τις σχέσεις. Η αίσθηση σχέσης με το γονέα, μεταφέρεται κ στις υπόλοιπες σχέσεις. Τάση του είναι να στερεί το συναίσθημα στους άλλους, όπως έκαναν οι γονείς του στον ίδιο κατά την ανάπτυξη του.

Απορρίπτει ή εκμεταλλεύεται τους άλλους. Ασχολείται συνήθως με μαστορέματα και με την χρήση Η-Υ. Είναι ο άνθρωπος που παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ψυχοσωματικά προβλήματα, γιατί είναι έντονα ενεργοποιημένος ο βιοχημικός μηχανισμός του στρες από τη βρεφική ηλικία, όπου δεν υπήρχε μια άμεση ανταπόκριση κάποιου δικού του ανθρώπου, (μητέρας, πατέρα), ώστε να είχε εκπαιδευτεί περισσότερο στο ανακουφιστεί κ να απενεργοποιηθεί η βιοχημικός μηχανισμός του στρες. Έτσι, από την αρχή της ζωής του ενεργοποιείται ο βιοχημικός μηχανισμός του στρες κ παράγεται πολύ μεγαλύτερη ποσότητα κορτιζόλης στο αίμα και αυτή η εσωτερική αντίδραση, παραμένει σε όλη του τη ζωή. Καθετί που τον στρεσάρει, δεν το βιώνει, δεν το αντιλαμβάνεται, αλλά, ο βιοχημικός μηχανισμός του στρες ενεργοποιείται κανονικά.

Είναι η κατηγορία των ανθρώπων που παθαίνουν καρδιαγγειακά, πνευμονολογικά, εγκεφαλικά, αυτοάνοσα, ενώ δείχνουν πολύ ψύχραιμοι. Μεγαλώνοντας έχουν διάφορα προβλήματα: αναπτύσσουν καρκίνους, διαμαρτύρεται το σώμα τους, γιατί όλες αυτές οι αντιδράσεις αλλοιώνουν τη σωματική λειτουργία. Είναι άνθρωποι επικριτικοί, δεν βασίζονται σε κανέναν, δηλώνουν: “εγώ θα τα καταφέρω” και αυτή είναι η αίσθηση που αποπνέουν. Ασκούν πολύ μεγάλο έλεγχο στο περιβάλλον τους και για αυτό μπορεί να αναπτύξουν ιδεοψυχαναγκαστικές διαταραχές.
 
Είναι άνθρωποι που συχνά απομονώνονται, δεν σχετίζονται με τους ανθρώπους και απαντούν με λογικά επιχειρήματα ή με ψυχρότητα, καθώς η συναισθηματική εμπλοκή τους είναι ανοίκεια.

 
 Πηγή: http://psychologos-paidopsychologos.gr
εμφάνιση σχολίων