0
1
σχόλια
663
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
«Αυτό είναι, άλλωστε, ο έρωτας: να ζητάς αυτόν που λείπει»
 
DOCTV.GR
5 Ιουλίου 2018
Η φίλη μου η Γ. με πήρε έξαλλη τηλέφωνο, για να μου πει πως ο δικός της, κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο, πηγαίνει στο παραθαλάσσιο εξοχικό του να δει τα παιδιά του και, κατ' ανάγκην, την πρώην κυρία του.
-Σε βρίσκω μια στρίγκλα και πάρα πολύ χαζή, της είπα.
-Επειδή δεν είσαι στη θέση μου, αυθαδίασε το σπαστικό θηλυκό. Ούτε και θα βρεθώ ποτέ, σκέφτηκα από μέσα μου, αλλά μεγαλόφωνα είπα: -Άκου με, αχάριστο πλάσμα. Όταν έχεις τον άντρα που θέλεις, σε αγαπάει και τον αγαπάς, πρώτον, πρέπει να ευχαριστείς τον Θεό και, δεύτερον, να φέρεσαι ανθρώπινα. Κανονικά, εσύ η ίδια έπρεπε να τον προτρέπεις να πηγαίνει στα παιδιά του. Ύστερα η πρώην κυρία του, μεγαλώνοντας δύο μωρά, που θα μπορούσε να του τα στείλει πακέτο, να την σπάσει και σε σένα, σε απαλλάσσει από πολλά. Την ευχαρίστησες γι' αυτό; Της έκανες ποτέ ένα δώρο; Την πήρες να της ευχηθείς , στα γενέθλιά της; Την κάλεσες σε κανένα από τα πάρτι σας;
-Σιγά μην την καλέσω, είπε η Γ., που είναι μικρή και δεν καταλα6αίνει. Όσο για τα παιδιά, θα μπορούσαμε, όταν παντρευτούμε, να τα πάρουμε μαζί μας.

Είσαι βλαμμένη, της είπα. Τί να τα κάνεις δύο μωρά τριών και πέντε χρόνων; Μαζί σας δεν πρέπει να έχετε ούτε το παιδί που θα κάνετε, αν κάνετε. Εκτός κι αν θες να ζήσεις τον ζευγαρισμό σε όλη του την πλήξη. Αλλά νομίζω πως μιλάω σε μια αισθησιακή γυναίκα , που εκείνο που την νοιάζει είναι να έχει μια αισθησιακή σχέση αισθητικής αξίας. Και όχι να αφήνει έναν άντρα να λασπιάζει ανάμεσα σε μωρά και σε βρακόπανα. Άκου και μένα, που σαν παντρεμένη έζησα πάντοτε σε δυο διαφορετικά σπίτια- -τα δε παιδιά σε άλλον όροφο! Άνθρωποι με επαγγελματικά ενδιαφέροντα, άνθρωποι κάποιου βεληνεκούς, χρειάζονται τον ζωτικό τους χώρο, τα στεγανά τους. Όχι για να αποδυναμώσουν την πραγματικότητα της σχέσης, αλλά για να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την υπαρκτή μαγεία της.
- Έχω αποφασίσει πως αυτή η σχέση είναι η τελευταία στη
ζωή μου, είπε η μικρή.
-  Κι εγώ το ίδιο, της απάντησα, με ύφος Μαντάμ Ντεμπλέν, που προσπαθεί να εκμαυλίσει την αθώα Ιουστίνη.

Γι αυτό άκου με. Διαφορετικά θα σου μείνει η θέση και θα χάσεις τη σχέση. Να συναντιέστε στο κοινό σας σπίτι για να δεχτείτε τους φίλους σας, να επιδοθείτε σε ερωτικές κραιπάλες. Για να φάτε, να συζητήσετε για τη δουλειά σας. Μόνον έτσι δεν θα έρθει ποτέ η ώρα της παντόφλας και της μουργέλας στον γάμο σας.
- Φεύγεις από το θέμα, είπε η Γ. Τί γίνεται με τα σαββατοκύριακα της Σαρωνίδας;
- Αφού από ανθρώπινες κουβέντες δεν καταλαβαίνεις, βγήκα από τα ρούχα μου, να σου το πω γυναικεία και λίγο πουτανιάρικα, μπας και δεις φως. Αν θέλεις να τον έχεις όσο πιο κοντά σου γίνεται, στέλνε τον όσο πιο κοντά της μπορείς! Εγώ θα σου πρότεινα, μάλιστα, να τον παροτρύνεις το καλοκαίρι να περνάει μαζί της και με τα μωρά κανένα μήνα. Και επειδή έχει δύο γάμους στο ενεργητικό του, στέλνε τον ένα μήνα με τη μία και τη μεγάλη του κόρη και ένα μήνα με την άλλη πρώην και τις πιτσιρίκες.
- Αυτά δεν γίνονται, είπε η Γ. Και μόνον όσα θα του λένε
εναντίον μου οι πρώην, φτάνει για να μην το κάνω.
- Αν του λένε εναντίον σου, ακόμη καλύτερα. Θα δουλέψουν για πάρτη σου και θα τον στρέψουν περισσότερο υπέρ σου. Έτσι πάνε αυτά και είναι νόμος.
- Είσαι τρελή.
- Είμαι απλώς πρακτική. Η ζωή η ίδια με έχει μάθει πως είναι πλεονασμός να θεωρώ ανταγωνιστικό κάτι που έχει περάσει. Επίσης, έχω ζήσει στην πράξη το πόσο πολύ η παρουσία ενός πρώην σε στέλνει ακόμα πιο έντονα στον νυν. Αυτές τις δύο μέρες που ο δικός σου πηγαίνει-και με το δίκιο του- στα μωρά, κυβερνάς τη ζωή του με την απουσία σου. Αυτό είναι, άλλωστε, ο έρωτας: να ζητάς αυτόν που λείπει.
-Άρα, είμαι πολύ καλά, είπε το αστόχαστο θηλυκό.
-Δεν έχω δει καλύτερο από αυτό που είσαι, την διαβεβαίωσα. Και έλεγα αλήθεια.

 
Απόσπασμα από το βιβλίο της Μαλβίνας Κάραλη, 'Ερωτας και άλλες πολεμικές τέχνες, εκδ. Κάκτος
εμφάνιση σχολίων