0
2
σχόλια
198
λέξεις
TECH
[ΚΑΛΑ ΝΕΑ] Μια «έξυπνη» εφαρμογή, αποκωδικοποιεί τις αιτίες που βρίσκονται πίσω από το κλάμα των μωρών
 
ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
2 Ιουλίου 2018
Γιατί μπορεί να κλαίει ένα μωρό; Τι προσπαθεί να πει και δεν μπορεί με λόγια; Μια «έξυπνη» εφαρμογή που βρίσκει την αιτία πίσω από το κλάμα των νεογνών, δημιούργησαν φοιτητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η εφαρμογή iCry2Talk αποκωδικοποιεί το κλάμα ως εξής: πρώτα το αναλύει ηχητικά κι έπειτα το «συγκρίνει» με τα στοιχεία που έχει στη βάση δεδομένων της -η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς με «αποκωδικοποιημένα» κλάματα μωρών σε συνεργασία με γιατρούς και εθελοντές γονείς -χρησιμοποιώντας τεχνικές βαθιάς μηχανικής μάθησης (Deep Machine Learning).


Έτσι αναγνωρίζει αν το κλάμα του παιδιού οφείλεται σε πείνα, πόνο, αυξομείωση θερμοκρασίας, ανάγκη αλλαγής πάνας, νύστα κ.ά.  Το κλάμα ηχογραφείται για επτά δευτερόλεπτα και η πρόβλεψη της αιτίας έρχεται με μορφή εικόνας, κειμένου και ήχου στο τάμπλετ ή το κινητό του γονέα.

Οι προπτυχιακοί φοιτητές του ΑΠΘ, Αναστασία Ντράχα, Ανδρέας Λουτζίδης και Ιάσονας Χατζηκώστας δημιούργησαν την εφαρμογή με την οποία και προκρίθηκαν στον Παγκόσμιο Τελικό του διαγωνισμού της Microsoft, Imagine Cup 2018, που θα γίνει στο τέλος Ιουλίου στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο φοιτητικό διαγωνισμό καινοτομίας παγκοσμίως τα τελευταία 16 χρόνια και φοιτητές του ΑΠΘ έχουν διακριθεί εδώ κι άλλες χρονιές.
εμφάνιση σχολίων