0
1
σχόλια
277
λέξεις
TECH
Πρωτοποριακή νέα θεραπεία ίσως να είναι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση κάθε είδους καρκίνου
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
6 Ιουνίου 2018

Η 49χρονη Judy Perkins είχε καρκίνο του μαστού που επεκτάθηκε στο ήπαρ και σε άλλα μέρη του σώματός της. Οι γιατροί της έδιναν τρεις μήνες ζωής. Αλλά δύο χρόνια αργότερα δεν υπάρχει κανένα σημάδι καρκίνου πάνω της.

Οι ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό Nature Medicine. Η νέα θεραπεία ουσιαστικά είναι ένα «ζωντανό φάρμακο» που φτιάχνεται από τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς. Περιλαμβάνει την εισαγωγή εκατομμυρίων ανοσοκυττάρων στο σώμα εκείνου που νοσεί, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τους όγκους. Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Δρ. Steves Rosenberg λέει στο BBC πως «πρόκειται για την πιο προχωρημένη και εξατομικευμένη θεραπεία που υπάρχει».

Για τη θεραπεία της Perkins, έγινε πρώτα γενετική ανάλυση των όγκων της ώστε να εντοπισθούν οι συγκεκριμένες καρκινικές μεταλλάξεις. Μετά ελήφθησαν επιλεγμένα λεμφοκύτταρα (TIL) από το αίμα της, καλλιεργήθηκαν εργαστηριακά σε μεγάλες ποσότητες και στη συνέχεια περίπου 90 δισεκατομμύρια από αυτά τα λεμφοκύτταρα εισήχθησαν ξανά στο σώμα της, μαζί με το φάρμακο pembrolizumab που βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα.

Φυσικά χρειάζονται ακόμα πολλές δοκιμές σε ασθενείς ώστε να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα αυτής της πρακτικής, προτού να χρησιμοποιηθεί ευρύτερα. Η ομάδα του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου λέει ότι η θεραπεία είναι ακόμα πειραματική, αλλά μπορεί μελλοντικά να φέρει επανάσταση στη θεραπεία όλων των καρκίνων.

 «Η πρόκληση μέχρι στιγμής στην ανοσοθεραπεία του καρκίνου είναι ότι τείνει να λειτουργεί θεαματικά μόνο για ορισμένους ασθενείς, αλλά στην πλειοψηφία δεν ωφελεί» λέει ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Rosenberg, στο BBC και προσθέτει: «Είναι ακόμα εξαιρετικά πειραματική θεραπεία αλλά δυνητικά μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιουδήποτε είδους καρκίνο».
 
 

εμφάνιση σχολίων