0
2
σχόλια
277
λέξεις
TECH
Μια ομάδα Δανών αρχιτεκτόνων σχεδιάζει σπίτια με 3D printing και πολύ χαμηλό κόστος, που μελλοντικά θα μπορούσαν να είναι η λύση στο παγκόσμιο πρόβλημα στέγασης
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
22 Μαΐου 2018
Ένα αρχιτεκτονικό σχέδιο που το κατεβάζουμε από το ίντερνετ μπορεί να εξελιχθεί σε σπίτι με ελάχιστο κόστος; Δανοί σπουδαστές αρχιτεκτονικής σχεδιάζου τα σπίτια του αύριο, τα οποία είναι οικονομικά, οικολογικά, γρήγορα στη συναρμολόγησή τους και μπορεί στο προσεχές μέλλον να αλλάξουν τον τρόπο που φτιάχνονται οι οικίες μας.

Θέλοντας να δείξουν πώς ο σχεδιασμός ανοιχτού κώδικα και η ψηφιακή κατασκευή θα μπορούσαν να αλλάξουν τον τρόπο κατασκευής σπιτιών δημιουργώντας νέα δεδομένα για να καταπολεμηθεί η στεγαστική κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο,  οι Johanne Holm-Jensen και Mia Behrens, έφτιαξαν ένα σπίτι-καμπίνα, που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για τις ανάγκες  μελλοντικής  διαβίωσης για τους πολλούς.


Το πρώτο σπίτι τοποθετήθηκε στην πόλη Stevns της Δανίας και κόστισε μόλις 163 δολάρια για οικοδομικά υλικά ανά τετραγωνικό μέτρο (ή 8,000 δολάρια συνολικά) και χτίστηκε με άφθονο κόντρα πλακέ - ένα φτηνό βιώσιμο υλικό που είναι παγκοσμίως διαθέσιμο. Ποια είναι η διαδικασία; Μόλις κατεβάσει κανείς τα αρχεία σχεδιασμού, ο τοπικός κατασκευαστής ή εργαστήριο ξέρει πώς να παράγει όλα τα διαφορετικά κομμάτια του «σπιτιού - παζλ » με ένα μηχάνημα φρεζαρίσματος που ονομάζεται CNC. Λίγο σαν να συναρμολογούμε κομμάτια από το ΙΚΕΑ δηλαδή, μόνο που τα έχουμε πάει εμείς για εκτύπωση και με τη διαφορά πως μπορούμε να κόψουμε και να ράψουμε στα μέτρα μας τον σχεδιασμό του σπιτιού τόσο με βάση τις ανάγκες μας για χώρο και τον τρόπο ζωής μας, όσο και με βάση τα διαθέσιμα κατασκευαστικά υλικά και τις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Και με τις ανάγκες για στέγαση να ανεβαίνουν παγκοσμίως, αυτή μπορεί να είναι η λύση του μέλλοντος.
εμφάνιση σχολίων