0
5
σχόλια
217
λέξεις
TECH
Γαλλία: Τα πρώτα νέα σπίτια για όσους έχουν ανάγκη στέγασης γίνονται από 3d εκτυπωτές
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
4 Μαΐου 2018
Όλο και περισσότερα έργα αρχιτεκτονικής τρισδιάστατης εκτύπωσης εμφανίζονται στον κόσμο, όμως τώρα οι ερευνητές στη Γαλλία χρησιμοποιούν την τεχνική του 3D printing με σκοπό να κατασκευάσουν βιώσιμες και οικονομικά προσιτές κατοικίες και να συνεισφέρουν με μια ιδέα που ίσως να λύσει το πρόβλημα στέγασης σε πολλές πόλεις του πλανήτη.

Το Πανεπιστήμιο της Νάντης ολοκλήρωσε το πρωτότυπο σπίτι κοινωνικής στέγασης το οποίο εκτυπώθηκε από ένα ρομπότ. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται YHNOVA BatiPrint3D, η οποία εκτυπώνει ένα διπλό τοίχο από διογκωμένο πολυμερικό αφρό ο οποίος στη συνέχεια γεμίζει με σκυρόδεμα.


Η τεχνολογία 3D εκτύπωσης δίνει τη δυνατότητα στους αρχιτέκτονες να σχεδιάζουν ενεργειακά «αυτάρκεις» μονάδες. Για να μπορέσουν να βελτιώσουν περαιτέρω τα βιώσιμα χαρακτηριστικά του σπιτιού, αισθητήρες μετρούν τη θερμοκρασία, την υγρασία και την ποιότητα του αέρα.

Το πρώτο σπίτι των 95 τ.μ. εκτυπώθηκε μέσα σε λίγες μόνο ημέρες και είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους ενοίκους του. Η πόλη της Νάντης σκοπεύει να αποτελέσει πεδίο δοκιμών και για άλλες καινοτόμες τεχνολογίες, ενώ για την ώρα προγραμματίζονται περισσότερα 3D έργα στην περιοχή.

Αναμένεται να κατασκευαστούν ανάλογες κατοικίες με σκοπό να στεγάσουν άμεσα ανθρώπους με πολύ χαμηλά εισοδήματα, ενώ η αξιοποίηση της τρισδιάστατης εκτύπωσης θα μπορούσε να αποτελέσει λύση στην κρίση στέγασης και σε άλλες πόλεις του κόσμου.
εμφάνιση σχολίων