0
1
σχόλια
199
λέξεις
TECH
ΚΑΛΑ ΝΕΑ: Μια ουσία που γιατρεύει την τερηδόνα στα πρώιμα στάδιά της, δημιούργησαν ερευνητές του Παν/μίου της Ουάσινγκτον
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
26 Ιουνίου 2018
Θρίλερ στην οδοντιατρική καρέκλα; Ίσως σε λίγο να είναι παρελθόν, αφού μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον που περιλαμβάνει τα μέλη της Οδοντιατρικής Σχολής, σχεδίασε ένα φυσικό προϊόν που ανοικοδομεί το σμάλτο των δοντιών και να θεραπεύει την τερηδόνα στα αρχικά στάδια της.

Ενώ οι σημερινές οδοντόκρεμες και τα στοματικά διαλύματα φθορίου ενισχύουν το υπάρχον σμάλτο των δοντιών μα στην πραγματικότητα δεν προσθέτουν στην ουσία στο δόντι, εδώ η θεραπεία επιτυγχάνεται χρησιμοποιώντας μηχανικές πρωτεΐνες που ονομάζονται πεπτίδια, τα οποία προσθέτουν νέα στρώματα στο σμάλτο των δοντιών. Το προϊόν αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο σε οδοντόκρεμες, αλλά και σε άλλες μορφές, όπως στοματικό διάλυμα.

Οι τρύπες στα δόντια είναι κάτι περισσότερο από μια ενόχληση. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, επηρεάζουν σχεδόν κάθε ηλικιακή ομάδα και συνοδεύονται από σοβαρές ανησυχίες για την υγεία. Επιπλέον, το άμεσο και έμμεσο κόστος θεραπείας των δοντιών και των σχετικών ασθενειών είναι τεράστιο οικονομικό βάρος για τα άτομα και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.  Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στον ACS Biomaterials Science and Engineering, και μακάρι το σφράγισμα του μέλλοντος να είναι τόσο απλό όσο ένα βούρτσισμα.
εμφάνιση σχολίων