1
4
σχόλια
256
λέξεις
210
Μια σπουδαία νέα έκθεση ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας τη μεγάλη γιορτή της αρχαιότητας
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
27 Μαρτίου 2018

Τα Ελευσίνια Μυστήρια ζωντανεύουν και μας μεταφέρουν νοητά πίσω στην ιστορία, αφού μερικά από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα της Ελευσίνας που έχουν έρθει στο φως, μας υποδέχονται τον διαμορφωμένο εκθεσιακό χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης που έχει τη μορφή του Ελευσινιακού τελεστηρίου.

Τα Ελευσίνια, τελετή που πραγματοποιούνταν στην Ελευσίνα προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και της Περσεφόνης, ήταν από τις ιερότερες και πιο σεβαστές γιορτές της αρχαίας Ελλάδας.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τα σημαντικότερα έργα που έχει φέρει στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην Ελευσίνα όπως το μοναδικό άγαλμα της Φεύγουσας Περσεφόνης (1ο μισό 5ου αιώνα π.Χ.), το πρώιμο κλασικό ανάγλυφο με την παράσταση Δήμητρας και Κόρης (Περσεφόνη) (1ο μισό 5ου αιώνα π.Χ.), ιερά σκεύη όπως κέρνοι, πλημοχόες και θυμιατήρια, αλλά και μνημεία με παραστάσεις των πρωταγωνιστών των μεγάλων μυστηρίων, του Ιεροφάντη και του Δαδούχου.Προβολές, αναπαραστάσεις και εμβληματικά εκθέματα, μας περιμένουν στην περιοδική έκθεση, στην οποία περιλαμβάνονται ευρήματα όχι μόνο από το Ελευσίνιο της Αθήνας αλλά και από την Ιερά Οδό, αφού η πανηγυρική πομπή των υποψηφίων προς μύηση, ξεκινούσε κατά την αρχαιότητα από την Αθήνα και κατέληγε στο τελεστήριο της Ελευσίνας.


Το 2015, το Μουσείο Ακρόπολης εγκαινίασε μια σειρά περιοδικών εκθέσεων που ενώνουν σημαντικά έργα της αρχαιότητας με τους τόπους καταγωγής τους. Η έκθεση της Ελευσίνας είναι η τρίτη της θεματικής και έρχεται μετά τις εκθέσεις «Σαμοθράκη - Τα μυστήρια των μεγάλων θεών» και «Δωδώνη - Το μαντείο των ήχων».


 Info: Ελευσίνα. Τα μεγάλα μυστήρια, Μουσείο Ακρόπολης, Έως 31 Μαΐου, Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων, Μουσείο Ακρόπολης. Εισιτ.:€3
 

εμφάνιση σχολίων