0
1
σχόλια
598
λέξεις
ΣΙΝΕΦΙΛ
Παρασκήνια, υποψηφιότητες και ρεκόρ για τα μεγάλα βραβεία του κινηματογράφου
ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
28 Φεβρουαρίου 2018
Βλέπουμε σε αποκλειστικότητα την 90η Τελετή Απονομής των Βραβείων Όσκαρ, την Κυριακή 4 Μαρτίου στο COSMOTE CINEMA 2HD με ελληνικό σχολιασμό (Γιώργος Σατσίδης, Χριστίνα Μπίθα) αλλά και στο COSMOTE CINEMA 1HD με τον πρωτότυπο αγγλικό ήχο. Στο pop up κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD βλέπουμε καθημερινά 3 από τις 85 αξιόλογες οσκαρικές ταινίες που έχουν επιλεχθεί έως την Κυριακή 4 Μαρτίου (διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας εδώ).


H Meryl Streep έσπασε φέτος ακόμα και το δικό της ρεκόρ καθώς βρέθηκε υποψήφια για 21η φορά για το φιλμ The Post. Οι τρεις νίκες της ως τώρα ήταν για τα φιλμ Kramer vs. Kramer (1979), Sophie’s Choice (1982) και The Iron Lady (2011).

Οι Meryl Streep, Denzel Washington και Octavia Spencer επανέλαβαν τις υποψηφιότητές τους από το 2017 στις κατηγορίες Πρώτου Γυναικείου Ρόλου, Πρώτου Ανδρικού Ρόλου και Δεύτερου Γυναικείου ρόλου αντίστοιχα.

Με την Δουνκέρκη (2017), ο Christopher Nolan έλαβε την πρώτη του υποψηφιότητα στην κατηγορία Καλύτερου Σκηνοθέτη.

Το 2008 ο Paul Thomas Anderson είχε δύο υποψηφιότητες (Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας) για την ταινία There Will Be Blood (2007), με τον πρωταγωνιστή της, Daniel Day-Lewis, να είναι επίσης υποψήφιος για Πρώτο Ανδρικό Ρόλο -και τελικά νικητής. Φέτος  οι Anderson και Day-Lewis βρίσκονται ξανά υποψήφιοι στις ίδιες κατηγορίες για την ταινία Phantom Thread.

Ο Daniel Day-Lewis μπορεί να είναι υποψήφιος για 6η φορά (όσες και ο Richard Burton). Όμως θα χρειαστεί να βρεθεί υποψήφιος άλλες τέσσερις φορές για να σπάσει το ρεκόρ του Sir Laurence Olivier.

Το φιλμ The Shape of Water είναι η δέκατη ταινία στην ιστορία των Όσκαρ που έλαβε συνολικά 13 υποψηφιότητες. Το ρεκόρ των 14 υποψηφιοτήτων κρατούν ως σήμερα οι ταινίες All about Eve (1951), Titanic (1998) και La La Land (2017).

Οι Woody Harrelson και Sam Rockwell (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) είναι υποψήφιοι στην κατηγορία Δεύτερου Ανδρικού Ρόλου. Αυτή είναι η πρώτη φορά όπου δύο ηθοποιοί από την ίδια ταινία είναι υποψήφιοι, από την εποχή του Bugsy (1991) και τους Harvey Keitel και Ben Kingsley.

Η υποψηφιότητα της Octavia Spencer για το The Shape of Water την καθιστά την πρώτη ηθοποιό με τρεις υποψηφιότητες σε μία μόνο δεκαετία, στην κατηγορία Δεύτερου Γυναικείου Ρόλου, μετά την Cate Blanchett κατά τη δεκαετία 2000-2010.

Με δύο μόνο υποψηφιότητες, το The Post (2017) γίνεται η ταινία του Steven Spielberg που έχει προταθεί για τα λιγότερα Όσκαρ.

Ο John Williams σπάει ρεκόρ με τη μουσική του για την ταινία Star Wars: The Last Jedi. Η 46η υποψηφιότητά του τον καθιστά τον συνθέτη με τις περισσότερες υποψηφιότητες, ενώ έρχεται δεύτερος μόνο μετά τις ταινίες του Walt Disney που έχουν συγκεντρώσει συνολικά 59 υποψηφιότητες.

Η Rachel Morrison είναι η πρώτη γυναίκα υποψήφια στην ιστορία των βραβείων, για τη κατηγορία Καλύτερου Κινηματογραφιστή.

Ο Jordan Peele είναι ο πέμπτος αφροαμερικανός υποψήφιος για Όσκαρ Σκηνοθεσίας. Η Octavia Spencer είναι η πρώτη αφροαμερικανίδα ηθοποιός που βρέθηκε υποψήφια για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Η Greta Gerwig έγινε η πέμπτη γυναίκα που προτάθηκε για το βραβείο σκηνοθεσίας και η πρώτη μέσα σε 8 χρόνια έπειτα από την Kathryn Bigelow (The Hurt Locker - 2008).

Ο Timothée Chalamet (22 ετών) έγινε ο τρίτος νεαρότερος υποψήφιος για Όσκαρ μετά τους Jackie Cooper  (9 ετών) και Mickey Rooney (19 ετών).

Το Get Out (2017) είναι η πρώτη ταινία τρόμου/θρίλερ υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας μετά τα Black Swan (2010), The Exorcist (1973), Jaws (1975), Fatal Attraction (1987), The Silence of the Lambs (1991) και The Sixth Sense (1999).

Ο NBA all-star του μπάσκετ, Kobe Bryant, είναι επίσης υποψήφιος για Όσκαρ χάρη στη συνεργασία του με τον καλλιτέχνη Glen Keane και τον συνθέτη John Williams για το Μικρού Μήκους Κινουμένων Σχεδίων Dear Basketball -και φυσικά δεν είναι όλοι ενθουσιασμένοι με αυτό.
εμφάνιση σχολίων