0
1
σχόλια
326
λέξεις
ΖΗΝ
Σύμφωνα με νέα έρευνα το αλκοόλ μειώνει τις πιθανότητες να φύγουμε από αυτόν τον κόσμο πρόωρα περισσότερο από ότι η γυμναστική
 
ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
22 Φεβρουαρίου 2018
Η μπύρα και το κρασί ευνοούν την μακροζωία μας περισσότερο από το γυμναστήριο είπατε; Για να φτάσουμε τα 90 έτη, φαίνεται πως το ποτό είναι καλύτερος σύμμαχος από την άσκηση, σύμφωνα με μια νέα μακροχρόνια μελέτη. Η σχετική έρευνα που ξεκίνησε το 2003, με επικεφαλής την νευρολόγο Claudia Kawas του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, παρακολούθησε 1.700 άτομα για να διερευνήσει τις επιπτώσεις των καθημερινών συνηθειών τους στη μακροζωία.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα άτομα που έπιναν περίπου δύο ποτήρια μπύρας ή κρασιού την ημέρα ήταν κατά 18% λιγότερο πιθανό πεθάνουν πρόωρα. Εν τω μεταξύ, οι συμμετέχοντες που ασκούνταν από 15 έως 45 λεπτά την ημέρα, μείωσαν τον ίδιο κίνδυνο κατά μόλις 11%. «Δεν έχω καμία εξήγηση γι 'αυτό, αλλά πιστεύω ακράδαντα ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ βελτιώνει τη μακροζωία», δήλωσε η Kawas στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης στο Ώστιν του Τέξας, όπως αναφέρει η Chicago Tribune.

Άλλοι παράγοντες που βρέθηκαν να ευνοούν τη μακροζωία, είναι το βάρος, αλλά όχι όπως ίσως νομίζαμε μέχρι τώρα, αφού οι συμμετέχοντες που ήταν ελαφρώς υπέρβαροι - αλλά όχι παχύσαρκοι - μείωσαν τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου κατά 3%. «Δεν είναι κακό να είσαι κοκαλιάρης όταν είσαι νέος αλλά είναι πολύ κακό να είσαι κοκαλιάρης όταν είσαι μεγάλος», σημείωνει η Kawas.

Τα χόμπι κι ο καφές κάνουν επίσης καλό στη μακροζωία. Η έρευνα διαπιστώνει πως τα άτομα που ήταν απασχολημένα με κάποιο χόμπι καθημερινά επί δύο ώρες,  είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα, ενώ όσοι έπιναν δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα, μείωσαν αυτόν τον κίνδυνο κατά 10%. Οι επιστήμονες λένε πως απαιτείται περαιτέρω μελέτη για να καθοριστεί πώς οι συνήθειες επηρεάζουν τη μακροζωία πέρα από τα γενετικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων. Μέχρι τότε προσευχόμαστε για την ημέρα που μια νέα έρευνα θα γκρεμίσει την πυραμίδα της υγιεινής διατροφής για μακροζωία και θα μας δώσει καθημερινά τζανκ φουντ και γλυκά.
εμφάνιση σχολίων