1
2
σχόλια
214
λέξεις
VIDEO
Η ομιλία του πολυβραβευμένου Έλληνα επιστήμονα στο Α.Π.Θ. για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και της ανθρωπότητας
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
18 Ιανουαρίου 2018

O Κωνσταντίνος Δασκαλάκη, είναι ο πολυβραβευμένος Έλληνας επιστήμονας που μόλις στα 26 του έλυσε τον γρίφο του Νας, ο οποίος απασχολούσε την επιστημονική κοινότητα επί δεκαετίες. Στην πρόσφατη επίσκεψή του την Ελλάδα, μίλησε στο Α.Π.Θ. για το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και της ανθρωπότητας.

Καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής του Μ.Ι.Τ. ο Κ. Δασκαλάκης είναι ένα από τα πιο λαμπρά μυαλά παγκοσμίως.  Τελείωσε το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο με την υψηλότερη βαθμολογία που έχει δοθεί ποτέ (9.98/10) και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ. Εργάστηκε στο ερευνητικό κέντρο της Microsoft και έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν κατάφερε να λύσει το γρίφο του νομπελίστα Τζων Φορμπς Νας, (του μαθηματικού που γνωρίσαμε από την ταινία Ένας Υπέροχος Άνθρωπος) μαζί με τους Χρίστο Παπαδημητρίου και Πολ Γκόλντμπεργκ. Το  Θεώρημα του Νας απασχολούσε τους επιστήμονες της πληροφορικής για 60 χρόνια. Η λύση του βρέθηκε από την ομάδα του Δασκαλάκη και βραβεύτηκε από το διεθνή οργανισμό ΑCΜ (Αssociation for Computing Μachinery).

Στην ομιλία του μοιράζεται μαζί μας τις συναρπαστικές εξελίξεις, τα ηθικά διλλήματα, τις προβλέψεις του στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, και οραματίζεται το μέλλον της ανθρωπότητας  αναφερόμενος σε τρία σενάρια που μπορεί να συμβούν μέσα στα επόμενα 5 έως 50 χρόνια.