0
7
σχόλια
237
λέξεις
210
Το ιστορικό κτίριο της πλατείας Ομονοίας αναστηλώνεται
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
17 Ιανουαρίου 2018

Πολλές ιστορίες έχουν γραφτεί μέσα στο Μπάγκειο ανά τις δεκαετίες. Το μπαλκόνι του έχει φιλοξενήσει από απλούς πολίτες μέχρι πρωθυπουργικούς λόγους. Και η βασιλική σουίτα που υπήρχε στο εσωτερικό του έχει δει περισσότερα και από βιογραφική σειρά του History Channel.

Το Μπάγκειον ήταν μέρος της δωρεάς του Ιωάννη Μπάγκα, αυτοδημιούργητου Έλληνα από την Κορυτσά, που πήγε στην Αλεξάνδρεια το 1833 με μόνο έφόδιο ένα τάλιρο, και μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς, γύρισε πλούσιος.  Ο Μπάγκας χάρισε όλη του την περιουσία στο δημόσιο, όσο ήταν ακόμα εν ζωή, κρατώντας μόνο ένα μηνιαίο εισόδημα για τον εαυτό του. Ο σκοπός τους δεν ήταν μόνο η φιλανθρωπία, αλλά να σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της,. Όμως  η υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και στη συνέχεια και η οικονομική κρίση είχαν ως αποτέλεσμα το Μπάγκειον ίδρυμα να μην μπορεί να πληρώσει για την συντήρηση των κτιρίων του.

Σήμερα το Μπάγκειον αναστηλώνεται και σε λίγους μήνες ετοιμάζεται να μας υποδεχτεί. Όπως και με το γειτονικό Νέον, η εταιρεία Βενέτης έχει αναλάβει την  επένδυση, σε μια προσπάθεια να αναζωπυρωθεί η επιχειρηματικότητα στο υποβαθμισμένο κέντρο της πόλης. Η αναστήλωση θέλει να τονίσει την ομορφιά του κτιρίου με σεβασμό απέναντι στην ιστορία των 120 χρόνων του και της αρχιτεκτονικής του δομής. Οι τοιχογραφίες του που έχουν καλυφθεί από προηγούμενες παρεμβάσεις, θα αναδειχθούν μέσα από μια έμπειρη ομάδα συντηρητών  έργων τέχνης. Το κτίριο αναμένεται να είναι έτοιμο μέσα στον Απρίλιο 2018.

εμφάνιση σχολίων