0
1
σχόλια
295
λέξεις
210
Το δίδυμο της σύγχρονης μοντέρνας τέχνης φέρνει στην Αθήνα τις «γενειάδες» του
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
11 Ιανουαρίου 2018

Οι Gilbert & George το φοβερό και τρομερό δίδυμο της μοντέρνας τέχνης έρχεται στην Αθήνα, μέσα από μια έκθεση με δυνατό συμβολισμό, που παντρεύει το σουρεάλ με το γκροτέσκο, μέσα από πολλές γενειάδες.

Η προσέγγιση τους στην τέχνη ήταν πάντα αντι- ελιτίστικη. Υιοθετώντας το σύνθημα «Τέχνη για όλους», στοχεύουν να είναι πάντα πέρα από τα στενά όρια του κόσμου της τέχνης και παρόλο που δουλεύουν πάνω σε διάφορες μορφές της, πάντοτε αναφέρονται σε όλα τους τα έργα ως γλυπτά.

Ενώ ήταν ακόμα φοιτητές, οι Gilbert and George έκαναν το The Singing Sculpture, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Γκαλερί Nigel Greenwood το 1970. Για αυτό το έργο -το οποίο ουσιαστικά ήταν μια παράσταση με πρωταγωνιστές τους ίδιους-  κάλυπταν τα κεφάλια και τα χέρια τους με πολύχρωμες μεταλλοποιημένες σκόνες, στέκονταν σε ένα τραπέζι και τραγουδούσαν μαζί με μια ηχογράφηση του Under the Arches. Τα κοστούμια που φορούσαν γι 'αυτό το project έγιναν ένα είδος στολή για αυτούς και μέχρι σήμερα σπάνια εμφανίζονται στο κοινό χωρίς να τα φορούν. Οι ίδιοι θεωρούν τους εαυτούς τους ως «ζωντανά γλυπτά» και αρνούνται να αποσυνδέσουν την τέχνη τους από την καθημερινή τους ζωή, επιμένοντας ότι όλα όσα κάνουν είναι τέχνη.

Η έκθεση Beard Pictures περιγράφει έναν ονειρικό κόσμο παράνοιας, καταστροφής και τρέλας, όπου οι δυο καλλιτέχνες  παρουσιάζονται σε μια αλλόκοτη εκδοχή του εαυτού τους, πάντα με γενειάδες. Γενειάδες φτιαγμένες από συρματόπλεγμα, από αφρό μπίρας ή λουλούδια, γενειάδες απ’ όπου ξεπροβάλλουν κουνέλια με φίδια αντί για γλώσσα. Κοσμική και ιερή, η γενειάδα παρουσιάζεται στις Beard Pictures τόσο ως προσωπείο, όσο και ως ουσία.

 

Info: The Beard Picures: Gilbert & George, Αθηναϊκή γκαλερί Bernier/Eliades, Επταχάλκου, 11, Θησείο, Είσοδος ελεύθερη. Έως 22 Φεβρουαρίου


Διαβάστε επίσης:
8 εκθέσεις για το 2018
ΔΩΡΕΑΝ: Τα ανθρωπάκια του Γαΐτη

 

εμφάνιση σχολίων