0
1
σχόλια
330
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Paradise papers εναντίον Working Poor. Δεν έχει κρίση στον Παράδεισο, στα Μπαρμπέιντος, στην Εκάλη
 
ΜΕΛΙΤΑ ΚΑΡΑΛΗ
6 Νοεμβρίου 2017

Σήμερα 6,3 εκατομ. Έλληνες που ζουν στα όρια της φτώχειας έμαθαν από τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις των Paradise Papers ότι στη χώρα τους τα χρήματα γλυστράνε «μέσα από τα κενά του διεθνούς φορολογικού συστήματος».

Χρήματα δηλαδή εξαφανίζονται στις Μπαχάμες, στα Μπαρμπέιντος, στις Βερμούδες. Χρήματα που δεν γλυστράνε από τα τραπέζια της Ελευσίνας, ή του Έβρου, αλλά από εκείνα της Εκάλης και της Βουλιαγμένης, του Ψυχικού και της Βούλας, σύμφωνα με τα έγγραφα.

Σήμερα στις ειδήσεις εκτός από τα αφορολόγητα τσουβάλια με χρήματα πλουσίων, κάνει το γύρο της Ευρώπης και το άρθρο για την γενιά Working Poor της Ελλάδας που δημοσίευσε το γερμανικό Der Spiegel. Η γενιά των εργαζόμενων φτωχών Ελλήνων ζει με μισθούς Βουλγαρίας και κόστος ζωής Νέας Υόρκης

Οι σημερινές ειδήσεις ήταν τόσο σουρεάλ όσο και το επιχείρημα όσων μένουμε ακόμα στην Ελλάδα: «Ο Ελληνικός ήλιος δεν είναι σε κρίση». Μισό εκατομμύριo νέοι Έλληνες με έψιλον κεφαλαίο αμοίβονται με 300 ευρώ το μήνα. Έχουν το προνόμιο να κυματίσουν τη σημαία της χώρας τους με περηφάνεια αν θέλουν, αλλά πιθανόν όταν δεν έχει λιακάδα, θυμούνται ότι σιχαίνονται τη χώρα τους και αναρωτιούνται πως και γιατί ξέμειναν εδώ.

Ένα είναι σίγουρο ότι δεν έχουν μέλλον: οι Έλληνες και τα παιδιά τους με το πρώην καλοσχεδιασμένο μέλλον της γενιάς του πασοκο-Εκσυγχρονισμού έχουν τριτοκοσμικές δουλειές, δεν αντέχουν να πληρώσουν τους φόρους των σπιτιών τους, και στο μέλλον θα ζήσουν χωρίς συντάξεις. Αλλά βλέπουν χρεοκοπημένα πρώην «αφεντικά» με λογαριασμούς Ελβετίας και Μπαρμπέιντος. Βλέπουν το κράτος να χρεοκοπεί εις βάρος τους, βλέπουν τις τράπεζες να χρεοκοπούν εις βάρος τους. Βλέπουν την Ελλάδα, να τζογάρεται, να χαρίζεται, να πνίγεται.

Στον κόσμου του «ότι είναι κάτι νόμιμο δεν σημαίνει ότι είναι και ηθικά σωστό» αλλά ότι είναι ηθικά σωστό δεν σημαίνει ότι είναι νόμος, άλλοι βλέπουν τον ήλιο να λάμπει πάνω από αφορολόγητους παραδείσους και άλλοι πάνω από φορολογικές ερήμους. Ο Ελληνικός ήλιος, ως παυσίλυπο, είναι σε κρίση. Πιο πολύ ως «παυσίλυπο οίκο» μοιάζει.

*παυσίλυπος οίκος= τάφος

 

Διαβάστε επίσης: 
130 Έλληνες στις offshore λίστες

εμφάνιση σχολίων