0
5
σχόλια
442
λέξεις
210
Το εξάμηνο φεστιβάλ που γεμίζει με ενέργεια την Αθήνα μέσα από εκδηλώσεις για όλους
 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΝΔΕΛΑΣ
1 Νοεμβρίου 2017

#160 ΧΡΟΝΙΑ ΓΚΑΖΙ: Η Τεχνόπολη και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου γιορτάζουν τα 160 χρόνια από την ίδρυση του παλιού εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας και μας προσκαλούν σε ένα επετειακό φεστιβάλ στην καρδιά της πόλης που θα διαρκέσει μέχρι τον Μάρτιο του 2018.

#ΙΣΤΟΡΙΑ: Το 1857 ο γάλλος Φραγκίσκος Φεράλδι αναλαμβάνει το έργο του φωτισμού της Αθήνας με φωταέριο. Ο δήμος Αθηναίων παραχωρεί στο επιχειρηματία το προνόμιο της εκμετάλλευσης του φωταερίου για 50 χρόνια. Το 1887 ο Ιωάννης Σερπιέρι αναλαμβάνει τη διοίκηση του εργοστασίου. Μια περίοδος ακμής αρχίζει για τη μικρή μονάδα φωταερίου της Αθήνας. Το 1938 η επιχείρηση περιέρχεται στο δήμο Αθηναίων. Το 1952 ιδρύεται η Δημοτική Επιχείρηση Φωταερίου Αθηνών (Δ.Ε.Φ.Α). Μεταπολεμικά το φωταέριο χάνει συνεχώς έδαφος σε σχέση με τον ηλεκτρισμό και τις νέες μορφές ενέργειας και οι φούρνοι του εργοστασίου σβήνουν οριστικά το 1984. Το 1986 ο χώρος χαρακτηρίζεται διατηρητέο ιστορικό μνημείο και ξεκινούν μελέτες για την αξιοποίησή του. Το 1999 φιλοξενήθηκαν οι πρώτες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Η Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων θα καθιερωθεί στο εξής ως ένας από τους πιο αναγνωρισμένους χώρους πολιτισμού της Αθήνας. Το 2013 εγκαινιάζεται το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου ανοίγοντας μία καινούρια σελίδα στην ιστορία του παλαιού εργοστασίου.


#ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ: Το φεστιβάλ εγκαινιάζει την έκθεση 160 χρόνια made in Greece. Βιομηχανία, πρωτοπορία, καινοτομία, μέσα από την οποία θα κάνουμε μία πολύχρωμη ιστορική διαδρομή στην ελληνική βιομηχανία, την περίοδο 1860-1970, και στην εξέλιξή της μέχρι σήμερα. Τρεις μοναδικές παραστάσεις με αφετηρία την ιστορία του εργοστασίου μας ταξιδεύουν σε αναμνήσεις από μια άλλη εποχή, ξεναγήσεις για κωφούς και βαρήκοους και ένα συναρπαστκό sleepover στο μουσείο, yoga workshops με θέα από τα 30 μέτρα στο Παρατηρητήριο και φυσικά οι αγαπημένες Κυριακές στην Τεχνόπολη με δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Ανακαλύψτε το αναλυτικό πρόγραμμα:

-Ακούμε με τα μάτια το Μουσείο: Οικογενειακή ξενάγηση για κωφούς, βαρήκοους και ακούοντες, Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017. Ώρες: 13.00-14.00. Σημείο συνάντησης: Κεντρική καμινάδα. Είσοδος ελεύθερη.
-Αϊτή, μία performance για την Ιστορία: Θεατρική παράσταση από την ομάδα Hatari, 31 Οκτωβρίου & 1, 2, 3 Νοεμβρίου. Αίθουσα Αποθήκη.
-Μία νύχτα… στο Μουσείο: Sleepover στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου για γονείς και παιδιά. Σάββατο 11 Νοεμβρίου. Κυριακή 12 Νοεμβρίου. Αίθουσα Δεξαμενές Καθαρισμού.
-Μια πόλη στο σκοτάδι: Θεατρική παράσταση από την ομάδα Δον Κιχώτες. Κυριακή 12 & 19 Νοεμβρίου. Αίθουσα Αποθήκη.
-Η Μαρίκα στο Γκάζι: Θεατρική παράσταση της Έφης Λάνταβου. 13, 14 & 15 Νοεμβρίου. Αίθουσα Αποθήκη.
-Yoga στο Μουσείο: Yoga workshop με την yoga instructor Βάσω Κολοβού. 16 & 23 Νοεμβρίου. Παρατηρητήριο, κτίριο Νέο Υδαταέριο. Είσοδος ελεύθερη.
-Κυριακές στην Τεχνόπολη: 19 Νοεμβρίου 2017. Δεξαμενές Καθαρισμού, Νέοι Φούρνοι, Κεντρική Αυλή. Είσοδος ελεύθερη.
 

Info: 160 χρόνια Γκάζι, Οκτώβριος 2017 - Μάρτιος 2018, Τεχνόπολη, Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου.
 
εμφάνιση σχολίων