0
1
σχόλια
417
λέξεις
ΖΗΝ
Οι παραλίες είναι για όλους. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις μας για να συνυπάρχουμε αρμονικά, δίκαια και με ασφάλεια
 
ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
23 Ιουλίου 2018

Δικαίωμα στις παραλίες και το καλοκαίρι, έχουμε όλοι. Έχουμε όμως και υποχρεώσεις. Για να είναι οι αμμουδιές μας χαρά και ευχαρίστηση για όλους, καλό είναι να προσέχουμε μερικά πράγματα και να θυμόμαστε κάποια άλλα που πιθανότατα μας έσπασαν κι εμάς τα νεύρα κάποτε, ώστε να μην τα κάνουμε στους άλλους. Σύμφωνα με το ΕΚΠΟΙΖΩ τα δικαιώματα αλλά και τα σημεία που πρέπει να προσέχουμε στις παραλίες για να είμαστε ασφαλείς, είναι τα εξής:
– Η ελεύθερη πρόσβαση επιτρέπεται ακόμα και στις οργανωμένες παραλίες και πάντα πρέπει να υπάρχει χώρος για όλους, όχι μόνο για ξαπλώστρες με χρέωση.

– Η χρέωση για τη χρήση ομπρέλας και ξαπλώστρας θα πρέπει να βρίσκεται σε εμφανές σημείο. Η απόδειξη παροχής υπηρεσιών είναι υποχρεωτική.

– Όσες παραλίες έχουν είσοδο, πρέπει να έχουν έναν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, από τις 10:30 το πρωί μέχρι τις 17:30.

– Στις οργανωμένες παραλίες πρέπει να υπάρχουν σημαδούρες ώστε να ξέρουμε μέχρι πού επιτρέπεται να κολυμπάμε.
Όταν μια παραλία έχει θαλάσσια μέσα αναψυχής (τζετ σκι, σερφ, θαλάσσια ποδήλατα κ.ο.κ.), πρέπει να έχει επίσης και θαλάσσιο πλάτους 7 έως 15 μέτρων και μήκους σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής.

– Θαλάσσια σκι, αλεξίπτωτο, έλκηθρο, τζετ σκι, σερφ τζετ, sea beetle, θαλάσσιο ποδήλατο, δεν πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από τις σημαδούρες.

– Η κυκλοφορία όλων των παραπάνω θαλάσσιων μέσων απαγορεύεται τους μήνες Ιούνιο με Σεπτέμβριο από τις 14:00 μέχρι τις 17:00.
 
Και οι υποχρεώσεις μας στις παραλίες;
– Η καθαριότητα είναι σημαντική. Σεβόμαστε το χώρο και τη φύση και δεν πετάμε τα σκουπίδια μας όπου να’ ναι. Τα βάζουμε σε μια τσαντούλα και τα πετάμε στον πλησιέστερο κάδο ή ακόμα καλύτερα τα παίρνουμε μαζί μας εάν δούμε ότι ο κάδος είναι γεμάτος και φαίνεται ότι δεν τον αδειάζει ο δήμος τόσο τακτικά.

– Ναι μεν οι παραλίες είναι για όλους, αλλά σε μια μη οργανωμένη παραλία, δεν παίζουμε ρακέτες μπροστά στην πετσέτα του άλλου μόνο και μόνο επειδή δεν μπορεί να μας το απαγορεύσει κανείς.

– Αν έχουμε την τύχη να διαθέτουμε σπίτι πάνω ή δίπλα στην παραλία, δεν αφήνουμε την ξαπλώστρα /ομπρέλα /βάρκα μας δεμένη πάνω στην παραλία νύχτα-μέρα για να μας κρατάει τη θέση. Η παραλία δεν είναι προέκταση του σπιτιού μας.

– Καλό είναι να μην φωνάζουμε / τσιρίζουμε συνέχεια. Ναι μεν είναι δημόσιος χώρος οι παραλίες, αλλά κάποιοι θέλουν να χαλαρώσουν στον ήλιο με το βιβλίο τους. Ας σεβόμαστε τον χώρο του άλλου για να μας σεβαστεί κι αυτός.
 
 
εμφάνιση σχολίων