0
2
σχόλια
336
λέξεις
TECH
Όλο και περισσότερα 13χρονα πηγαίνουν σε κέντρα απεξάρτησης από το smartphone
 
ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
19 Απριλίου 2017

Τα παιδιά που αρνούνται να αφήσουν κάτω τα κινητά τους τηλέφωνα αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Το ένα τρίτο των παιδιών της Βρετανίας ηλικίας 12 έως 15 παραδέχονται ότι δεν έχουν μια καλή ισορροπία μεταξύ του χρόνου που περνάνε μπροστά από την οθόνη και των άλλων δραστηριοτήτων. Στις ΗΠΑ, το πρόβλημα έχει γίνει τόσο σοβαρή για κάποιες οικογένειες που ακόμα και παιδιά ηλικίας 13 ετών πηγαίνουν σε κέντρα απεξάρτησης για τον εθισμό τους στην ψηφιακή τεχνολογία.

Τα κέντρα αυτά ονομάζονται smartphone rehab centres και σύμφωνα με τον  Independent ένα από αυτά, που βρίσκεται στο Seattle και έχει ξεκινήσει «εντατικά προγράμματα αποκατάστασης» για εφήβους από 13 ετών που έχουν πρόβλημα στο να ελέγξουν την χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.

Με τον καιρό, η μέση ηλικία που τα παιδιά αποκτούν το δικό τους κινητό, όλο και κατεβαίνει, με πολλά παιδιά να χρησιμοποιούν από 2-3 χρονών τα κινητά και τα tablet των γονιών τους. Πρόσφατη έρευνα σε 1500 οικογένειες στη Μ. Βρετανία έδειξε ότι ο μέσος όρος ηλικίας που ένα παιδί αποκτά κινητό είναι τα 7 χρόνια. Στα 8 χρόνια αποκτά tablet και στα 10 του smartphone. Άλλη έκθεση που δημοσιεύθηκε από την Ofcom διαπίστωσε ότι το 64% των παιδιών ηλικίας 12 έως 15 και το 65% των γονέων των παιδιών αυτής της ηλικιακής ομάδας δηλώνει πως ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά από οθόνες είναι εκτός ελέγχου.

Η Hilarie Cash, δημιουργός του κέντρου απεξάρτησης από την τεχνολογία, Restart Life Centre, μιλώντας για τους λόγους που τα παιδιά εθίζονται στις έξυπνες συσκευές, λέει ότι αυτές «μπορούν να αντικαταστήσουν τα φυσικά ένστικτα που έχουν τα παιδιά για κίνηση, εξερεύνηση και κοινωνική αλληλεπίδραση». Λέει επίσης πως είναι σημαντικό για τις οικογένειες να «μιλήσουν για την τεχνολογία, να ορίσουν το πόσες ώρες μπορεί αυτή να χρησιμοποιείται και να βάλουν φρένο όταν αυτή αρχίζει να παρεμβαίνει στις οικογενειακές σχέσεις, τις ευθύνες, τον ύπνο, κ.ά» ενώ τονίζει πως δραστηριότητες που γίνονται έξω, όπως το κολύμπι ή κάποιο σπορ, μπορούν να επιδράσουν πολύ θετικά στην απεξάρτηση από την τεχνολογία.