0
1
σχόλια
409
λέξεις
ΖΗΝ

Η e-thronbosis, η πεσμένη άμυνα από την εργασία μπροστά στον υπολογιστή και άλλα νεότερα για την πολύωρη ακινησία

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
15 Μαρτίου 2017

Οι ώρες που περνάμε μπροστά από τον υπολογιστή ή σε ακινησία, βλάπτουν σοβαρά την υγεία. Αν και είναι γνωστό εδώ και χρόνια το ό,τι τα πολύωρα ταξίδια μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για εμφάνιση Φλεβικής Θρομβοεμβολικής Νόσου (δηλαδή Φλεβική Θρόμβωση και στη συνέχεια Πνευμονική Εμβολή), ειδικά όταν το ταξίδι διαρκεί περισσότερες από 4 ώρες, έρχονται κι άλλες μελέτες να συμπληρώσουν τα πιθανά αίτια εμφάνισης θρόμβωσης, αλλά και πεσμένης άμυνας του ανοσοποιητικού, ειδικά αν κάνουμε καθιστική εργασία.

Οι επιστήμονες, έκαναν τη σχετική έρευνα με αφορμή ένα περιστατικό στη Νέα Ζηλανδία όπου ένα άτομο κινδύνεψε να πεθάνει από θρόμβωση και πνευμονική εμβολή λόγω της ακινησίας πολλών ωρών μπροστά στον υπολογιστή (18 ώρες καθημερινά), τονίζουν ότι το σώμα μας δεν είναι κατασκευασμένο να κάθεται τόσες ώρες συνεχόμενα.

Η θρόμβωση δημιουργείται από την αυξημένη πηκτικότητα αίματος στις μεγάλες φλέβες των κάτω μελών. Η πνευμονική εμβολή που μπορεί να ακολουθήσει, είναι πιθανό να οδηγήσει ακόμα και στο θάνατο αν μια θρόμβωση καταλήξει στα αγγεία του πνεύμονα.

Σήμερα η θρόμβωση έχει γίνει ηλεκτρονική υπόθεση και μάλιστα έχει αποκτήσει και δικό της όνομα, e-thronbosis (ηλεκτρονική θρόμβωση), καθώς τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται από τα άτομα που περνούν πολλές ώρες μπροστά σε ένα υπολογιστή.

Υπάρχουν όμως και άλλα επαγγέλματα ασθενών που εξέτασαν, τα οποία είχαν παρόμοια αποτελέσματα στην υγεία, όπως οι εργαζόμενοι στην πληροφορική, σε μέσα μαζικής ενημέρωσης, οδηγοί ταξί, διευθυντικά στελέχη, τηλεφωνήτριες, και άλλες καθιστικές εργασίες.

Παράλληλα, μια άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουαλίας, Swansea University' s College of Human and Health Science, δείχνει πως  o οργανισμός μας εξασθενεί και με άλλους τρόπους όταν είναι εκτεθειμένος για πολλές ώρες στην τεχνολογία. Η έρευνα λέει με λίγα λόγια πως είμαστε τόσο εθισμένοι στην τεχνολογία, που όταν καθόμαστε για πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, βιώνουμε μία κατάσταση άγχους όταν αποσυνδεθούμε. Το στρες διαταράσσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, ορμόνης που άμεσα επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι οι επιστήμονες, εξετάζοντας 500 άτομα, ηλικίας από 18 έως 101 ετών, διαπίστωσαν πως τα άτομα που σέρφαραν πολλές ώρες στο Διαδίκτυο, είχαν 30% περισσότερα συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης από αυτούς που δεν είχαν τόσο στενή σχέση με το διαδίκτυο.

Πως μπορούμε να παραμείνουμε υγιείς ακόμα και αν εργαζόμαστε καθιστοί πολλές ώρες καθημερινά; Οι ειδικοί συμβουλεύουν να σηκωνόμαστε σε τακτά χρονικά διαστήματα και να περπατάμε ή να κάνουμε μερικές διατάσεις για να επανέρχεται η σωστή κυκλοφορία του αίματος. Ιδανικά, καλό είναι να σηκωνόμαστε κάθε 30 με 60 λεπτά και να κινούμαστε.
 
εμφάνιση σχολίων