0
1
σχόλια
332
λέξεις
ΖΗΝ

Η κοινωνία του πλούτου, της αποδοτικότητας και των προσόντων πρέπει να αντικατασταθεί από νέες αξίες

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
5 Μαρτίου 2017

Μια έρευνα προσπαθεί να μας εξηγήσει ότι πρέπει να αντικαταστήσουμε τον όρο πλούτο με τη λέξη ευημερία. Και εξετάζει διάφορες πτυχές σχετικά με αυτό. «Η ανθρώπινη δυστυχία πηγάζει από τις ασθένειες, σωματικές και ψυχικές, και από τις κακές σχέσεις» επισημαίνει η μελέτη με τίτλο Origins of Happiness, που πραγματοποίησαν ερευνητές του London School of Economics (LSE).

«Οι άνθρωποι κατά μέσο όρο δεν έχουν γίνει πιο ευτυχισμένοι τα τελευταία 50 χρόνια, παρά το γεγονός ότι το εισόδημα τους έχει αυξηθεί» αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Richard Layard. Ο οικονομολόγος (σύμβουλος πολιτικών όπως ο Τόνι Μπλερ) υποστηρίζει πως η μελέτη είναι μια απόδειξη πως η μέτρηση της ικανοποίησης των ανθρώπων από τη ζωή πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για κάθε κυβέρνηση.

«Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους θα είναι τέσσερις φορές πιο αποτελεσματική για την άνοδο της ευτυχίας», αναφέρει στον βρετανικό Guardian. Συγκεκριμένα, η εξάλειψη της κατάθλιψης και του άγχους θα μειώσει τη δυστυχία κατά 20%, ενώ θα μειωθεί μόλις 5%, εάν οι πολιτικοί φορείς επικεντρωθούν αποκλειστικά στην εξάλειψη της φτώχειας.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι οι κρατικές επιχειρήσεις και οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων, πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στην αντιμετώπιση των ζητημάτων άγχους και ψυχικής υγείας: «Ο ισχυρότερος παράγοντας πρόβλεψης για μία ευτυχισμένη ενήλικη ζωή δεν είναι τα προσόντα των παιδιών, αλλά η συναισθηματική υγεία τους. Υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι τα σχολεία έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην συναισθηματική υγεία των παιδιών».

«Τα στοιχεία αυτά απαιτούν ένα νέο ρόλο για το κράτος -δηλαδή όχι τη «δημιουργία πλούτου», αλλά τη «δημιουργία της ευημερίας», δηλώνει ο Layard. «Στο παρελθόν, το κράτος έχει λάβει διάφορα μέτρα για να αντιμετωπίσει τη φτώχεια, την ανεργία, την εκπαίδευση και τη σωματική υγεία. Αλλά εξίσου σημαντικά τώρα είναι η ενδοοικογενειακή βία, ο αλκοολισμός, η κατάθλιψη και το άγχος, η αποξενωμένη νεολαία, και πολλά άλλα. Αυτά θα πρέπει να γίνουν κεντρικά θέματα για να έχουμε πιο ευτυχισμένες κοινωνίες».

Για μια τέτοιου είδους συναισθηματική ευημερία πρέπει φυσικά οι άνθρωποι να αποτελούν προτεραιότητα σε όλους τους τομείς.
εμφάνιση σχολίων