1
1
σχόλια
356
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Οδηγίες στους δημοσιογράφους του δίνει το διεθνές πρακτορείο για την αντιμετώπιση του Ντ. Τραμπ

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
3 Φεβρουαρίου 2017
Από την ημέρα της ορκωμοσίας του, ο Ντόναλντ Τραμπ επιτέθηκε στα ΜΜΕ, όταν τα κατηγόρησε πως δεν έδειξαν πραγματικά το πόσος πολύς κόσμος είχε συγκεντρωθεί για να την παρακολουθήσει, αποκαλώντας τους μάλιστα ως τους «πιο ανέντιμους ανθρώπους στη γη».

Το Διεθνές Πρακτορείο Reuters, μετά από τις επιθέσεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ προς τα Μέσα, αποφάσισε να αναλάβει δράση. Υπογραμμίζοντας ότι το Reuters προσφέρει ανεξάρτητη ενημέρωση σε περισσότερες από 100 χώρες και έχει μακρά ιστορία στην κάλυψη δικτατορικών καθεστώτων, σε Τουρκία, Φιλιππίνες, Αίγυπτο, Ιράκ, Υεμένη, Ταϊλάνδη Ζιμπάμπουε, Ρωσία (προφανώς με υπονοούμενο προς τον Τραμπ), μέσω επιστολής του προς τους δημοσιογράφους του που καλύπτουν το ρεπορτάζ των ΗΠΑ, ο αρχισυντάκτης του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Στιβ Άντλερ, παραθέτει οδηγίες για την «περίπτωση» Ντόναλντ Τραμπ.

Οι 8 οδηγίες του Reuters είναι:
-Καλύψτε τα γεγονότα που είναι σημαντικά για τη ζωή των ανθρώπων και τους προσφέρουν ό,τι χρειάζονται προκειμένου να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις.

-Επιμείνετε ακόμη περισσότερο στις πηγές: Εάν ένα κανάλι πληροφόρησης κλείσει, ανοίξτε άλλο.

-Μην ανησυχείτε τόσο για την πρόσβαση στις επίσημες κυβερνητικές πηγές. Η κάλυψη μας στο Ιράν ήταν εξαιρετική χωρίς σχεδόν καμία επίσημη πρόσβαση.

-Βγείτε εκεί έξω, και μάθετε περισσότερα για το πώς ζουν οι άνθρωποι, τι σκέφτονται, τι τους βοηθά και τι τους πονάει, και πώς η κυβέρνηση και οι δράσεις της επηρεάζουν αυτούς, όχι εμάς.

- Μην ξεχνάτε τους κανόνες Thomson Reuters, δηλαδή πως «η ακεραιότητα, η ανεξαρτησία και η ελευθερία από προκαταλήψεις πρέπει ανά πάσα στιγμή να διατηρούνται πλήρως».

-Μην αφήνετε να σας καταβάλλει η σκοτεινή άποψη του περιβάλλοντος αναφοράς: Είναι μια καλή ευκαιρία για να εξασκήσουμε τις δεξιότητες που έχουμε μάθει σε πολύ πιο σκληρές θέσεις σε όλο τον κόσμο και να δώσουμε το παράδειγμα -και άρα να παρέχουμε την πιο φρέσκια, πιο χρήσιμη και πιο διαφωτιστική ενημέρωση.

-Μην προκαλέσετε διαμάχες που θα θέσουν εμάς στο επίκεντρο της προσοχής, αντί της είδησης.

-Μεταφέρετε τις ειδήσεις χωρίς να αφήνετε το θυμό και τον εκνευρισμό σας να τις επηρεάζει.Ο Jorge Ramos, δημοσιογράφος της Univision, μεγάλου Αμερικανο-Ισπανόφωνου δικτύου ενημέρωσης εκδιώκεται από συνέντευξη τύπου ως μη-Αμερικανός (το video κάνει τώρα το γύρο του κόσμου, αλλά είναι από την προεκλογική καμπάνια του 2015).
 
εμφάνιση σχολίων