2
1
σχόλια
274
λέξεις
VIDEO

Πως μια μαθητική τάξη μετατράπηκε σε φασιστικό φυτώριο μ’ ένα κοινωνικό πείραμα. Η πραγματικότητα και η ταινία που βλέπουμε εδώ

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
2 Φεβρουαρίου 2017
Πως οι Γερμανοί πολίτες έγιναν τόσο εύκολα συνένοχοι με τον Χίτλερ; Αυτό προσπάθησε να απαντήσει τo 1967 ο καθηγητής κοινωνιολογίας Ron Jones, όταν προσπάθησε να διδάξει στους μαθητές του τα γεγονότα που οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα, αλλά διαπίστωσε ότι πολλοί από αυτούς δεν μπορούσαν να δώσουν μία καλή απάντηση στο ερώτημα. Για να τους δείξει το πόσο εύκολα οι άνθρωποι μπορούν να επηρεαστούν από απολυταρχικούς ηγέτες ή μία ιδεολογία, αποφάσισε να κάνει ένα κοινωνικό πείραμα, με «πειραματόζωα» τους μαθητές του.

Όταν έβαλε κάποιους συγκεκριμένους κανόνες στην τάξη και άλλαξε τη συμπεριφορά του απέναντί τους, αυτοί ενοχλήθηκαν γρήγορα όμως, μπήκαν στο ρόλο που τους ζητήθηκε. Καθώς η συμπεριφορά συνεχιζόταν, η μαθητική κοινότητα, μετά από οδηγίες του Jones, έμπαινε όλο και πιο βαθιά στη ναζιστική πραγματικότητα του πειράματος.

Οι μαθητές χαιρετούσαν ναζιστικά ο ένας τον άλλο. Οι συναθροίσεις απαγορεύτηκαν. Ο καθένας μπορούσε να καταδώσει τον συμμαθητή του αν δεν τηρούσε τους κανόνες.

Σιγά-σιγά, το πείραμα, που ονομάστηκε «Το τρίτο κύμα» -μια αναφορά στο Γ’ Ράιχ- επεκτάθηκε και έσπασε την επικοινωνία μεταξύ των μαθητών οι οποίοι ακολουθούσαν τους κανόνες σαν κουρδισμένα ρομποτάκια. Το πείραμα έληξε έπειτα από μερικές ημέρες. Οι περισσότεροι από τους μαθητές τρομοκρατήθηκαν με την ιδέα ότι είχαν περάσει τόσο εύκολα σε μια φασιστική σκέψη και συμπεριφορά. Οι υπόλοιποι απλώς επιβεβαίωσαν τις υποψίες τους.

Όλο το πείραμα ξετυλίγεται με λεπτομέρειες στην ταινία Die Welle (Το Κύμα), του Dennis Gansel (Before the Fall, Mechanic - Resurrection). Το σενάριο υπογράφει ο ίδιος ο Ron Jones μαζί με τον Johnny Dawkins και τον Ron Birnbach.

DIE WELLE Μέρος 1οDIE WELLE Μέρος 2οεμφάνιση σχολίων