0
1
σχόλια
419
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Τι θα γίνει τελικά με το 6ωρο στη Σουηδία και στη Γαλλία;

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
13 Ιανουαρίου 2017
Δεν πάει πολύς καιρός που η Σουηδία αποφάσισε να μειώσει στις δημοτικές υπηρεσίες το ωράριο στις έξι ώρες, διατηρώντας τους μισθούς στο ίδιο επίπεδο. Το σχέδιο ήταν δοκιμαστικό με σκοπό να διαπιστωθεί αν με αυτόν τον τρόπο, το προσωπικό θα παίρνει λιγότερες αναρρωτικές άδειες και θα είναι πιο αποδοτικό.

Ένα χρόνο μετά, εξετάζουν τα αποτελέσματα του νέου ωραρίου, που αρχικά εφαρμόστηκε σε έναν οίκο ευγηρίας. Για να διασφαλιστεί ότι οι ηλικιωμένοι θα έχουν παρακολούθηση και φροντίδα τον ίδιο αριθμό ωρών όπως και πριν, 15 νέοι υπάλληλοι προσελήφθησαν για όλη τη διάρκεια του πειράματος, γεγονός που κόστισε 600.000 ευρώ επιπλέον το χρόνο -μια αύξηση της τάξεως του 22% στα έξοδα του γηροκομείου. Αλλά τα οφέλη ήταν σημαντικά καθώς το μειωμένο ωράριο εργασίας οδήγησε σε πτώση 10% τις αναρρωτικές άδειες, που σημαίνει ότι ο εργοδότης έπρεπε να δαπανά λιγότερα για να προσλάβει έξτρα προσωπικό για κάλυψη των κενών. Σε σύγκριση με σπίτια φροντίδας για ηλικιωμένους που είχαν πλήρες ωράριο, το σπίτι με το 6ωρο είχε ποιοτικά τεράστια διαφορά στην φροντίδα, που φτάνει το 50% αύξηση. Οι υπάλληλοι άρχισαν να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο σε κοινωνικές δραστηριότητες με τους ηλικιωμένους, πράγμα ιδιαίτερα ευεργετικό, ειδικά για όσους πάσχουν από άνοια. Οι εργαζόμενοι επίσης έχουν περισσότερη ενέργεια, και είναι σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας τους.

Κι ενώ τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι οι εργάσιμες ώρες έχουν μειωθεί στη Σουηδία κατά τον τελευταίο αιώνα, δεν υπάρχουν σχέδια για τη δημιουργία 6ώρου σε εθνικό επίπεδο. «Απομένει να δούμε αν όντως το οικονομικό κόστος του μειωμένου ωραρίου αντισταθμίζει τα οφέλη. Τα έξοδα της δοκιμής αυτής για τη δημόσια οικονομία ήταν στην πραγματικότητα το μισό από αυτό που νομίζαμε ότι θα ήταν», είπε στον Guardian ο Daniel Bernmar, αρχηγός της ομάδας της Αριστεράς στο δημοτικό συμβούλιο του Γκέτεμποργκ, ενώ το τελικό σύνολο των αποτελεσμάτων αναμένεται σύντομα.

Γαλλία. Το ιδανικό μήκος μιας εργάσιμης ημέρας έχει αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στη Γαλλία, όπου ο δεξιός προεδρικός υποψήφιος Φρανσουά Φιγιόν έχει προτείνει την επιστροφή σε μια εργάσιμη εβδομάδα 39 ωρών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, από το 35ωρο που επικρατεί τώρα, ενώ από το 2000 έχει υποχρεώσει τους εργοδότες να πληρώνουν υψηλότερες αποδοχες ή να δίνουν περισσότερα ρεπό.

Ο Φιγιόν δήλωσε ότι η εβδομάδα των 39 ωρών θα ισχύσει αμέσως στον δημόσιο τομέα και ότι στον ιδιωτικό τομέα μπορεί οι άνθρωποι να εργάζονται μέχρι το ανώτατο όριο των 48 ωρών της Ε.Ε. Έχει προταθεί επίσης να εργάζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι για 39 ώρες, αλλά να πληρώνονται μόνο για 37 από αυτές.
 
εμφάνιση σχολίων