0
1
σχόλια
254
λέξεις
TECH

Το 2016 μας αποχαιρετάει μ΄ένα καλό νέο

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
17 Δεκεμβρίου 2016
Ίσως τα γηρατειά να αναστραφούν ή να επιβραδυνθούν. Επιστήμονες στις ΗΠΑ κατάφεραν να γυρίσουν πίσω τον χρόνο σε ζωντανά πειραματόζωα.

Η γενετική τεχνική «μερικού συστημικού κυτταρικού αναπρογραμματισμού» μείωσε τα σημάδια της γήρανσης σε ποντίκια ενώ παρέτεινε τη ζωή τους κατά 30%. Μιλάμε για 8 με 24 εβδομάδες που ισοδυναμεί με ανθρώπινες δεκαετίες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κατά κύριο λόγο η γήρανση και η αντίστροφη μέτρηση του χρόνου μας. προγραμματίζεται από ένα γενετικό «ρολόι». Ο σκοπός είναι να επιβραδύνουν τον χτύπο του ρολογιού.

Για πρώτη φορά ο κυτταρικός αναπρογραμματισμός καταφέρνει να παρατείνει τη διάρκεια της ζωής σε υγιές, ζωντανό ζώο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή αναπτυξιακής βιολογίας Χουάν Κάρλος Ιζπιζούα Μπελμόντε του Ινστιτούτου Βιολογικών Επιστημών Salk στην Καλιφόρνια, έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό Cell. «Δεν διορθώσαμε την μετάλλαξη που προκάλεσε την πρόωρη γήρανση. Αλλάξαμε τη διαδικασία της γήρανσης, αλλάζοντας χημικά το επιγονιδίωμα, δείχνοντας έτσι ότι η γήρανση είναι μια πλαστική διαδικασία. Η γήρανση δεν είναι ανάγκη να προχωρά μόνο προς μια κατεύθυνση. Δεν πιστεύουμε ότι με την τεχνική μας θα φθάσουμε στην αθανασία. Υπάρχουν πιθανώς όρια που θα αντιμετωπίσουμε, αν επιχειρήσουμε μια πλήρη αναστροφή της γήρανσης. Ο στόχος μας δεν είναι μόνο η επέκταση της διάρκειας ζωής, αλλά κάτι ακόμη πιο σημαντικό, η υγιής ζωή».

Τα δερματικά κύτταρα δεν κατέληξαν σε βλαστικά, παρέμειναν δερματικά μεν, αλλά «φρεσκαρίσθηκαν», καθώς έγιναν πιο νεανικά.

Ο αναπρογραμματισμός μείωσε τις συσσωρευμένες βλάβες στο DNA πολλών διαφορετικών κυττάρων του σώματος. Αρκετά όργανα εμφάνισαν βελτίωση και αντιστροφή της γήρανσης: το δέρμα, η σπλήνα, τα νεφρά, το στομάχι, το καρδιαγγειακό σύστημα.
 
εμφάνιση σχολίων