0
1
σχόλια
342
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

«Το κοινωνικό κράτος του Κάστρο ζήλεψαν πολλά κράτη» γράφει ο βρετανικός Guardian.

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
29 Νοεμβρίου 2016
Αν κάτι άφησε ως κληρονομιά ο Φιντέλ στη χώρα του, είναι σίγουρα τα αξιοζήλευτα συστήματα υγείας και εκπαίδευσης: 100% το ποσοστό αλφαβητισμού στην Κούβα και στις πρώτες θέσεις το προσδόκιμο ζωής παρά τις ελλείψεις.

Στοιχεία από τη Unicef  δείχνουν ότι το ποσοστό αλφαβητισμού νεολαία της Κούβας ανέρχεται σε 100%, όπως και το ποσοστό αλφαβητισμού των ενηλίκων.

Πολλά από τα εκπαιδευτικά οφέλη έγιναν κατά τα πρώτα χρόνια της επανάστασης.Τα στατιστικά στοιχεία ωστόσο, τείνουν να συγκαλύπτουν τη σημερινή έλλειψη στέγης και τροφής, το υψηλό κόστος των μεταφορικών αλλά και βασικών ειδών όπως τα βιβλία, το σαπούνι και τα ρούχα.

Η Κούβα είναι επίσης διαβόητη για επίπεδο της υγειονομικής περίθαλψης. Παρά τις σοβαρές ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, η χώρα έχει καταφέρει σταθερά να διατηρήσει τον πληθυσμό της υγιή ακόμα και σε μεγάλη ηλικία, με σύστημα που το ζηλεύουν πολλές χώρες του δυτικού κόσμου. Ενδεικτικά το προσδόκιμο ζωής στην Κούβα είναι 81 έτη για τις γυναίκες και 77 για τους άνδρες. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το προσδόκιμο είναι 83 χρόνων και 79 αντίστοιχα.

Η Κούβα αφιερώνει το 11,1% του ΑΕΠ της για την υγεία ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο αφιερώνει το 9,1%. Η φήμη του νησιού για ιατρική αριστεία ενισχύθηκε πρόσφατα με την ανάπτυξη ιατρικού προσωπικού της Κούβας σε τμήματα της δυτικής Αφρικής κατά τη διάρκεια της κρίσης του ιού Έμπολα. Τον Οκτώβριο του 2014, 15.000 άτομα από το Κουβανικό ιατρικό προσωπικό συμμετείχαν εθελοντικά στην προσπάθεια ανακούφισης. Περισσότεροι από 450 ειδικά εκπαιδευμένοι κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές έφτασαν στη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε για την καταπολέμηση της ασθένειας, γεγονός που τους καθιστά ως το μεγαλύτερο ενιαίο εθνικό μέτωπο ιατρικής δύναμης. Την φήμη του νησιού για ιατρική αριστεία, απολαμβάνουν χώρες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Αυτή είναι μια αντανάκλαση της οπτικής του Φιντέλ Κάστρο σχετικά με το τι θεωρούσε ποιότητα ζωής (για τον «λαό»): «Η ποιότητα ζωής έγκειται στη γνώση, στον πολιτισμό. Οι αξίες, ακόμα και πάνω από τα τρόφιμα, τη στέγη και το ρουχισμό, αποτελούν την πραγματική ποιότητα της ζωής, την υπέρτατη ποιότητα ζωής».

 
Διαβάστε επίσης: ΕΡΕΥΝΑ: Κορυφαία η παιδεία στην Κούβα

 
εμφάνιση σχολίων