0
1
σχόλια
414
λέξεις
ΖΗΝ

Μανταρίνι uber alles: 3 συνταγές για το ζουμερό φρούτο του χειμώνα 

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ
3 Φεβρουαρίου 2021
Το φρουτάκι-μπαλαντέρ κυκλοφορεί σε δύο βασικές εκδοχές: με κουκούτσια ή χωρίς (κλημεντίνη). Για τις συνταγές μας επιλέγουμε τη δεύτερη εκδοχή.

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
ΥΛΙΚΑ:
20 μανταρίνια, 4 φλιτζ. λευκή ζάχαρη, 4 φλιτζ. νερό.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε καλά τα μανταρίνια και τα αφήνουμε να στεγνώσουν. Τα αφήνουμε με τη φλούδα και χρησιμοποιώντας ένα βαρύ κοφτερό μαχαίρι, τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες. Πετάμε την ροδέλα με το κοτσανάκι και κρατάμε τις υπόλοιπες. Την τελευταία ροδέλα την ψιλοκόβουμε. Σε μεγάλη κατσαρόλα, τοποθετούμε τα μανταρίνια και τα σκεπάζουμε με ένα βαρύ πιάτο. Προσθέτουμε νερό και βράζουμε χωρίς καπάκι για 20 λεπτά. Ύστερα προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Την τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα και διατηρείται επί ένα χρόνο.


ΛΙΚΕΡ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙ
ΥΛΙΚΑ:
15 μανταρίνια, ακέρωτα, 1 λίτρο βότκα ή κονιάκ ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο, 750 γρ. ζάχαρη, 1 ξυλάκι κανέλας, 12-15 γαρύφαλλα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε τα μανταρίνια, τα τρυπάμε με ένα πιρούνι και καρφώνουμε από ένα γαρύφαλλο σε κάθε μανταρίνι. Ύστερα τα βάζουμε σε γυάλινο βάζο με καπάκι και προσθέτουμε το τσίπουρο. Το σφραγίζουμε, το ανακινούμε ελαφρά και το αφήνουμε για 30 - 40 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου σε σκιερό μέρος. Φροντίζουμε να το ανακινούμε κάθε 3-4 ημέρες. Μόλις περάσουν οι μέρες, το ανοίγουμε, το περνάμε από σουρωτήρι για να χωρίσουμε το υγρό από τα μανταρίνια. Στίβουμε και τα μανταρίνια ώστε να βγάλουν τα υγρά τους και φιλτράρουμε καλά. Παίρνουμε το σουρωμένο ποτό, το βάζουμε στο γυάλινο βάζο, προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ανακινούμε να ανακατευτεί. Αφήνουμε να σταθεί μια εβδομάδα, ανακινώντας το τις δυο πρώτες μέρες για να λιώσει η ζάχαρη κι έπειτα το βάζουμε σε μπουκάλι.


ΚΡΕΜΑ ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΟΥ
ΥΛΙΚΑ:
χυμό και ξύσμα από 5 μανταρίνια, 3 αυγά, 120 γρ. ζάχαρη, 2 ½ ποτήρια γάλα, 3 κουτ. σου. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Πλένουμε καλά τα μανταρίνια. Τα τρίβουμε στον τρίφτη και κρατάμε το ξύσμα. Μετά τα στύβουμε και κρατάμε τον χυμό στην άκρη. Βάζουμε το γάλα με το ξύσμα του μανταρινιού σε κατσαρόλα και τα βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. Σε μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με την ζάχαρη καλά μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει το μείγμα. Ύστερα προσθέτουμε λίγο - λίγο το αλεύρι και χτυπάμε μέχρι να λιώσει. Αδειάζουμε το μείγμα σιγά - σιγά μέσα στην κατσαρόλα με ττο γάλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Έπειτα προσθέτουμε τον χυμό μανταρινιού που κρατήσαμε στην άκρη ανακατεύοντας πολύ καλά και γρήγορα. Σερβίρουμε σε ατομικά μπολάκια.
 
εμφάνιση σχολίων