1
1
σχόλια
224
λέξεις
VIDEO

VIDEO: Ένα ντοκιμαντέρ γυρισμένο στη Λέσβο που ταξιδεύει από το Λος Άντζελες μέχρι τη Ν. Υόρκη

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
7 Σεπτεμβρίου 2016
Στην κατηγορία ντοκιμαντέρ του 43ου φοιτητικού διαγωνισμού Κινηματογράφου από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, η Δάφνη Ματζιαράκη, Ελληνίδα φοιτήτρια δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνιας, τιμήθηκε με Όσκαρ για το «4.1 Miles».

Το «4.1 Miles» (4,1 Μίλια) είναι η απόσταση που χωρίζει τις ακτές της Λέσβου από τα τουρκικά παράλια. Το ντοκιμαντέρ καταγράφει το προσφυγικό, την μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσα από τα μάτια του κυβερνήτη Κυριάκου Παπαδόπουλου και του πληρώματος του σκάφους του, αποτυπώνοντας τις δραματικές επιχειρήσεις του λιμενικού για να σώσει ζωές.
Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στη Λέσβο. Η Δάφνη Ματζιαράκη, πέρασε τρεις εβδομάδες πάνω στο σκάφος μαζί με το πλήρωμα, καταγράφοντας την σκληρή και απάνθρωπη καθημερινότητα του προσφυγικού στη Λέσβο.

«Είδα έναν άνθρωπο που με έκανε να δω τη ζωή αλλιώς λόγω του κουράγιου, της δύναμης, του ήθους, της αφοσίωσης και της καλοσύνης του» αναφέρει για τον κυβερνήτη του σκάφους και την εμπειρία της. Αυτή την εβδομάδα, το ντοκιμαντέρ θα κάνει πρεμιέρα στο μεγάλο φεστιβάλ των ΗΠΑ, «Telluride» ενώ η εφημερίδα «New York Times» έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αξιοποιήσει το ντοκιμαντέρ.

Στο διαγωνισμό πήραν μέρος φοιτητές από 286 Πανεπιστήμια της Αμερικής και 95 Πανεπιστήμια απ΄όλο τον κόσμο με 1749 ταινίες. Η Ακαδημία τίμησε 17 φοιτητές. Η τελετή απονομής θα γίνει στις 22 Σεπτεμβρίου.

 
εμφάνιση σχολίων