0
1
σχόλια
275
λέξεις
ΖΗΝ

Συνομιλούμε συχνά με τον εαυτό μας; Δεν είμαστε τρελοί, έξυπνοι είμαστε λέει
 

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
1 Δεκεμβρίου 2017
Μιλάμε δυνατά στον εαυτό μας; Επαναλαμβάνουμε τις σκέψεις μας; Κάνουμε διάλογο με την πάρτη μας; Δεν είμαστε ούτε σχιζοειδείς προσωπικότητες, ούτε παράλογοι, ούτε καν παράξενοι, αφού σύμφωνα με την επιστήμη, το να μιλάμε στον εαυτό μας είναι δείγμα εξυπνάδας.

Η έρευνα των ψυχολόγων Gary Lupyan και Daniel Swingley που δημοσιεύτηκε στο Quarterly Journal for Experimental Psychology, λέει ότι το να μιλάει κανείς στον εαυτό του τον βοηθά στη μνήμη και είναι δείγμα ευφυΐας.

Για να το διαπιστώσουν, οι δύο ψυχολόγοι έδωσαν σε 20 άτομα τα ονόματα ορισμένων προϊόντων. Στη συνέχεια τους ζήτησαν να τα βρούνε μέσα σε ένα σουπερ μάρκετ μέ συγκεκριμένες οδηγίες: Την πρώτη φορά έπρεπε να βρούνε το προϊόν χωρίς να μιλάνε ενώ τη δεύτερη μπορούσαν να επαναλαμβάνουν φωναχτά το όνομα του προϊόντος. Το πείραμα έδειξε ότι τα άτομα βρήκαν τα προϊόντα πιο εύκολα αλλά και πιο γρήγορα όταν έλεγαν τα ονόματά τους, γεγονός που αποδεικνύει πως όταν επαναλαμβάνουμε τις σκέψεις μας φωναχτά, ενισχύεται η μνήμη μας και η αντιληπτική μας ικανότητα.

Το να ξέρουμε τι ψάχνουμε βοηθάει επίσης, καθώς όταν γνωρίζουμε το αντικείμενο είναι πιο εύκολο να κάνουμε εικόνες και συσχετισμούς στο μυαλό μας, σε αντίθεση με το όταν δεν ξέρουμε με τι μοιάζει αυτό που ψάχνουμε.

Μια άλλη έρευνα λέει ότι το να μιλάμε στον εαυτό μας φωναχτά και θετικά, φαίνεται πως βοηθά επίσης στην παραγωγικότητα μας, αρκεί να μην του μιλάμε σε Α’ πρόσωπο. Δηλαδή να μη λέμε «πρέπει να συγκεντρωθώ και να μείνω ήρεμος-η» αλλά να προτιμάμε να λέμε «πρέπει να συγκεντρωθείς και να μείνεις ήρεμος-η».

Αυτό συμβαίνει αυτό που υποψιαζόμασταν, αγαπητέ εαυτέ μου. Δεν είσαι τρελή, είσαι έξυπνη. Και τώρα συγκεντρώσου.
 
εμφάνιση σχολίων