0
1
σχόλια
405
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Πως μια μικρή χώρα καταπολέμησε τον εθισμό της νεολαίας σε αλκοόλ και καπνό, επενδύοντας στον αθλητισμό

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΝΔΕΛΑΣ
17 Ιουνίου 2016
Ο ισόπαλος αγώνας της Ισλανδίας ενάντια στην Πορτογαλία, στο Euro 2016, έκανε πολλούς να αναρωτηθούν πως ένας τόσο απροσδόκητος αντίπαλος κατάφερε να φτάσει τόσο ψηλά στη μεγάλη ποδοσφαιρική διοργάνωση. Η αλήθεια είναι πως τίποτα δεν βασίστηκε στην τύχη αλλά χρειάστηκε ένα μεγαλόπνοο και μακροπρόθεσμο σχέδιο από την πολιτεία.

Η Ισλανδία την προηγούμενη 15ετία βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο μεγάλα προβλήματα. Το ένα ήταν η μεγάλη οικονομική κρίση που οδήγησε στην κατάρρευση της οικονομίας και των τραπεζών της. Ο Economist είχε γράψει πως η οικονομική καταστροφή που υπέστη η χώρα το 2008, ήταν η μεγαλύτερη που έχει συμβεί ποτέ σε κράτος, αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας της. Το δεύτερο πρόβλημα είχε να κάνει με τους νέους Ισλανδούς καθώς η μία έρευνα μετά την άλλη αποκάλυπταν έντονα προβλήματα αλκοολισμού και εθισμού στον καπνό για την νεολαία του νησιού.

Η κυβέρνηση λοιπόν αποφάσισε να εκπονήσει ένα σχέδιο που θα απομάκρυνε τους νέους από τους εθισμούς τους, θα έφερνε επενδύσεις στη χώρα και θα δημιουργούσε συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης. Η απόφαση ήταν να επενδύσει στον αθλητισμό. Μέχρι το 2002 λειτουργούσε μόνο ένα κανονικό γήπεδο ποδοσφαίρου στη χώρα, όμως δεκατρία χρόνια μετά, υπάρχουν ένδεκα, εκτός από τα είκοσι με συνθετικό τάπητα και τα 130 μικρότερα γήπεδα που είναι απλωμένα σε όλη την χώρα.

Η βασική όμως επένδυση έγινε στο ανθρώπινο δυναμικό και στην εκπαίδευση, αρχικά για προπονητές. Οι προπονητές χρειάζονται για να εργαστούν τουλάχιστον δίπλωμα Uefa B, και είναι σχεδόν 700, από τους οποίους οι 200 έχουν και το A. Ολοι αυτοί είναι μισθωτοί, ακόμη και στα μικρά χωριά των 500 κατοίκων. Έτσι πολλά από τα στελέχη εταιρειών που έμειναν χωρίς δουλειά, μετά το κραχ του 2008, κατευθύνθηκαν προς τον αθλητισμό ακόμα και για βιοποριστικούς λόγους.

Η πρόσκληση για προπονήσεις, έγινε προς  όλους τους νέους της χώρας, χωρίς να έχει σημασία το φύλο ή η φυσική κατάσταση. Το φυτώριο των αστέρων άρχισε να στήνεται και οι νέοι να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα της άθλησης. Επίσης πρέπει να αναλογιστούμε πως μιλάμε για ένα κράτος στο οποίο επικρατούν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι άνθρωποι δεν είναι έντονα κοινωνικοποιημένοι και πως τα νέα θερμαινόμενα, κλειστά γήπεδα τους έδωσαν την ευκαιρία να βγουν από τα σπίτια τους και να μάθουν να λειτουργούν ομαδικά. Οι επιτυχίες τις Ισλανδίας δεν περιορίζονται μόνο στο ποδόσφαιρο αλλά γνωρίζει διακρίσεις τόσο στο μπάσκετ όσο και στο χάντμπολ, όπου επίσης είχε εξασφαλίσει θέση στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στην Πολωνία.
 
εμφάνιση σχολίων