0
1
σχόλια
243
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Το Ανώτατο Ιταλικό Δικαστήριο αποφάσισε «τα αυτονόητα»

ΑΘΗΝΑ ΛΕΒΕΝΤΗ
16 Μαΐου 2016
Το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας αποφάσισε να πράξει με στοιχειώδη λογική. Έτσι αθώωσε έναν άστεγο άντρα που έκλεψε λίγο τυρί και αλλαντικά διότι πεινούσε, αφού έκρινε πως η κλοπή μιας μικρής ποσότητας φαγητού από έναν πεινασμένο άνθρωπο δεν είναι έγκλημα. Με αφορμή το περιστατικό, η κλοπή μικροποσότητας φαγητού πλέον δεν θα διώκεται ποινικά.

Ο Ουκρανός Ρομάν Οστριακόφ συνελήφθη το 2011 μέσα σε σούπερ μάρκετ στη Γένοβα, αφού έκλεψε φαγητό αξίας μόλις 4,07 ευρώ. Ένας πελάτης τον εντόπισε και τον ανέφερε στο προσωπικό του καταστήματος.

Ο άστεγος άνδρας δεν αντιμετωπίστηκε με επιείκεια (ή καλύτερα λογική;) στην αρχή αφού πρώτα καταδικάστηκε σε έξι μήνες φυλάκισης και καταβολή προστίμου 100 ευρώ. Μετά την καταδίκη του δικαστηρίου της Γένοβας αποφάσισε να προσφύγει στον Άρειο Πάγο, ο οποίος και τον αθώωσε, αφού ήταν σαφές πως «Η κατάσταση του κατηγορούμενου και οι συνθήκες κατά τις οποίες πραγματοποιήθηκε η οικειοποίηση των τροφίμων αποδεικνύουν ότι δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς τροφή, έτσι ενήργησε από έκτακτη ανάγκη».

Ο ιταλικός τύπος στηρίζει στο σύνολό του την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την «Ιστορικής σημασίας». Η εφημερίδα Corriere della Sera, επισημαίνει την ειρωνεία του νομικού συστήματος της Ιταλίας, αφού για μια κλοπή πραγμάτων αξίας ούτε 5 ευρώ από έναν άνθρωπο που αντικειμενικά πεινούσε, χρειάστηκαν τρεις δικαστικοί γύροι. Επίσης αναφέρει ενδεικτικά ότι σύμφωνα με στατιστικές καθημερινά προστίθενται 615 καινούριοι άνθρωποι στον φτωχό πληθυσμό της Ιταλίας. Η εφημερίδα La Stampa γράφει όλο το νόημα με λίγες λέξεις: «Το δικαίωμα στην επιβίωση υπερνικά κάθε υλική ιδιοκτησία».
 
εμφάνιση σχολίων