0
1
σχόλια
366
λέξεις
ΚΟΣΜΟΣ

Θα μπορούσε να λέγεται και η χώρα με τα φανερά εισοδήματα

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
14 Απριλίου 2016
Σε αυτή τη βόρεια χώρα, οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να δουν πόσα χρήματα κέρδισαν οι συνάδελφοί τους και οι γείτονες. Αυτό δεν κάτι νέο αφού γίνεται από τις αρχές του 1800!

Στη Νορβηγία κανείς δεν μπορεί να συγκαλύψει τα κέρδη του, καθώς είναι διαθέσιμα ώστε να τα δουν όλοι, νόμιμα και σε απευθείας σύνδεση. Κάθε χρόνο, μια ημερομηνία του Οκτωβρίου, οι ετήσιες φορολογικές δηλώσεις των Νορβηγών πολιτών αναρτώνται στο διαδίκτυο.

Εκτός από αυτό, υπάρχουν δημοσιοποιημένες λίστες (και στον Τύπο) των πιο υψηλών εισοδημάτων της χώρας, των φόρων που καταβλήθηκαν από τις πολιτικές και πολιτιστικές ελίτ, από διασημότητες και αθλητές.

Υπάρχει μόνο ένα μειονέκτημα, το οποίο εισήχθη το 2014. Αν κάποιος για παράδειγμα αναρωτιέται πως ο γείτονάς του αγόρασε και συντηρεί μια Porche, ρίχνει μια ματιά στο διαδίκτυο, στην ιστοσελίδα Skatteetaten. Από εκεί βέβαια ο ιδιοκτήτης θα λάβει μήνυμα ότι τον τσεκάρει ο γείτονας. Από τότε που μπήκε ο κανόνας του email, ο αριθμός των αιτήσεων έχει μειωθεί σημαντικά. Τα Νορβηγικά μέσα ενημέρωσης, ωστόσο, απαλλάσσονται από αυτό. Έχουν πρόσβαση στις φορολογικές δηλώσεις αφού ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται και φυσικά μπορούν να σκαλίζουν ακόμα και δηλώσεις από προηγούμενα χρόνια.

Υπάρχουν βέβαια και μερικά όρια σχετικά με το ποια δεδομένα γίνονται γνωστά. Για παράδειγμα μόνο το συνολικό εισόδημα και ο συνολικός φόρος που καταβλήθηκε αποκαλύπτεται. Έτσι, αν η φορολογική επιστροφή ενός προσώπου με πολλαπλά εισοδήματα και θέσεις αναζητηθεί, η ιστοσελίδα θα δείξει τα συνολικά κέρδη του από όλες τις ιδιότητες/εργασίες, σε συνδυασμό.

Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επιθεωρούν τις φορολογικές δηλώσεις από τις αρχές του 1800, μόνο που τότε πήγαιναν στα γραφεία των αρχών και αναζητούσαν στοιχεία σε χαρτιά. Όμως η ψηφιακή εποχή έχει κάνει την αναζήτηση πολύ ευκολότερη και δημοφιλή, πράγμα που οδήγησε και στην απαίτηση να αποκαλύψει κανείς το ποιος ελέγχει ποιον.

Το παράδειγμα της Νορβηγίας είναι η ζωντανή απόδειξη πως όταν οι δομές είναι σωστές, ακόμα και αν ολόκληρο το κράτος βασίζεται μόνο σε χειρόγραφα, ένα σύστημα σαν κι αυτό μπορεί να λειτουργήσει. Χωρίς μηχανογράφηση και τεχνολογία. Πόσω μάλλον όταν υπάρχουν και τα μέσα όπως στη σύγχρονη εποχή μας. Με το καλό και στην Ελλάδα.


Διαβάστε επίσης:
ΕΡΕΥΝΑ: Διαφθορά, Aναξιοκρατία, Κρίση
VIDEO: Πώς να χτυπήσουμε τη διαφθορά
Διαφθορά, κύριος συντελεστής της ανεργίας

 
εμφάνιση σχολίων