1
1
σχόλια
315
λέξεις
VIDEO

Το ντοκιμαντέρ που δίνει το έναυσμα για μια συζήτηση σε βάθος και ανοίγει τον Ασκό

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΑΚΗΣ ΛΑΚΤΑΡΙΔΗΣ
11 Μαρτίου 2016
Η ομάδα παραγωγής του ντοκιμαντέρ Ο Ασκός του Αιόλου μετά από δυο χρόνια ενδελεχούς έρευνας μέσα και έξω από τα κέντρα λήψης αποφάσεων για το περιβάλλον και τη φύση, καθώς και ύστερα από άλλα δυο επιπλέον χρόνια γυρισμάτων σε όλη την Ελλάδα, ολοκλήρωσε ένα ντοκιμαντέρ το οποίο παραδίδει στη κρίση των πολιτών που εδώ και δεκαετίες αγωνίζονται σιωπηλά αλλά δυναμικά, για να προστατέψουν τα βουνά και τα νησιά τους, κόντρα στην επέλαση των μεγαλοεργολάβων και των πολυεθνικών.

Το παραδίδει στους πολίτες που συνέβαλαν στην επιχειρησιακή, οικονομική και ηθική στήριξη του εγχειρήματος της ομάδας παραγωγής, καθώς και στην κρίση όλων αυτών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι δεν ενημερώνονται από τα ΜΜΕ του συστήματος των κερδών, για το ποιοι και πόσα κρύβονται πίσω από τις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.Οι δημοσιογράφοι και οι ερευνητές της ομάδας παραγωγής επισκέφτηκαν δεκάδες περιοχές και διαπίστωσαν οι ίδιοι την αλλοίωση που έχει υποστεί το φυσικό τοπίο εξαιτίας των ήδη εγκατεστημένων, αλλά και των υπό εγκατάσταση ανεμογεννητριών που διασπείρονται παντού.

Η έρευνα της ομάδας δεν περιορίστηκε μόνο στην αιολική ενέργεια, όπως ήταν ο αρχικός στόχος, αλλά προσέγγισε το θέμα συνολικά σε βάθος, φροντίζοντας να μπει στα ορυχεία του λιγνίτη και να μιλήσει με εργαζόμενους, ειδικούς και διευθυντικά στελέχη των εγκαταστάσεων της Μεγαλόπολης και της Κοζάνης.

Φυσικά, δεν μπορούσε να μείνει στην άκρη το θέμα της κλιματικής αλλαγής και στον τρόπο που συσχετίζεται με την παραγωγή ενέργειας. Μίλησε γι αυτό με ειδικούς και καθηγητές που ασχολήθηκαν εκτενώς με το θέμα. Το ντοκιμαντέρ δίνει το έναυσμα για μια συζήτηση σε βάθος. Γιατί είναι καλό καμιά φορά να ανοίγει ο Ασκός.


Ιnfo: 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Εικόνες του 21ου Αιώνα 11-20 Μαρτίου 2016.Ο ΑΣΚΟΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ, του ΝΑΣΙΜ Αλατράς. Μουσική: Maria Panosian. Αφήγηση: Ανδρέας Μαυραγάνης. Πρώτη προβολή: «Τζον Κασσαβέτης» Δευτέρα 14 Μαρτίου 8 μ.μ. Επαναληπτική: «Τζον Κασσαβέτης» Πέμπτη 14 Μαρτίου 3.15 μ.μ.
 
εμφάνιση σχολίων