0
1
σχόλια
348
λέξεις
ΖΗΝ

Το Χάρβαρντ μετά από 74 χρόνια μελέτης αποκαλύπτει τι μας κάνει ευτυχισμένους (όχι, δεν είναι το χρήμα, λέει)

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
28 Ιανουαρίου 2016
Επί 74 ολόκληρα χρόνια παρατηρούσαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ την καθημερινότητα 724 ατόμων, προκειμένου να ανακαλύψουν τη «συνταγή» της ευτυχίας -και όχι, δεν περιλαμβάνει ούτε το χρήμα, ούτε τη δόξα. Η έρευνα με τίτλο Study of Adult Development είναι από τις μεγαλύτερες και εκτενέστερες που έγιναν, προκειμένου να ανακαλυφθεί το πώς μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα, περισσότερο. Το συμπέρασμά τους ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2015: η καλή ποιότητα των σχέσεων ισοδυναμεί με υγεία και ευτυχία.

Η μελέτη εξέτασε όλες τις όψεις της ζωής των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας από ερωτηματολόγια που απευθύνονταν τόσο σε αυτούς όσο και σε άλλα μέλη της οικογένειάς τους, μέχρι γενετικές πληροφορίες, τεστ διανοητικής λειτουργίας, ψυχολογικά τεστ, ιατρικές εξετάσεις όπως αναλύσεις αίματος και εγκεφαλογράφημα, ακόμη και αυτοψίες σε νεκρούς που συμμετείχαν στην έρευνα όσο ζούσαν.

Για την έρευνα επιλέχθηκαν μόνο νεαροί άνδρες, προερχόμενοι τόσο από μεγαλοαστικές οικογένειες όσο και από φτωχογειτονιές. 75 χρόνια αργότερα, το πόρισμα βγήκε:

1. Οι ανθρώπινες σχέσεις ευνοούν την ευζωία ενώ η μοναξιά σκοτώνει. Όσοι είχαν στενότερες σχέσεις με οικογένεια και φίλους ήταν και πιο ευτυχισμένοι αλλά και πιο υγιείς. Έζησαν περισσότερο σε σχέση με όσους ήταν πιο μοναχικοί ενώ διατηρήθηκαν και σε καλύτερο επίπεδο οι διανοητικές τους λειτουργίες.

2. Η ποιότητα των σχέσεων είναι πιο σημαντική από την ποσότητα. Σύμφωνα με την έρευνα, είναι προτιμότερο να είναι κάποιος μόνος, παρά δυστυχισμένος από την παρουσία άλλων. Απεδείχθη ότι η υγεία των ανθρώπων που έζησαν έναν δύσκολο γάμο ήταν κατά μέσο όρο χειρότερη από των άλλων, αλλά ένα διαζύγιο είναι λιγότερο νοσηρό για την υγεία από ό,τι μια μακροχρόνια κακή σχέση.

3. Οι σχέσεις ευνοούν μυαλό και σώμα. Όσοι έχουν σταθερές σχέσεις με καλή ποιότητα, κρατούν το μυαλό τους πιο υγιές για μεγαλύτερο διάστημα. Τα ογδοντάχρονα ζευγάρια είχαν καλύτερη μνήμη από τους υπόλοιπος.

Σήμερα, από τους 724 συμμετέχοντες, μόνο 60 βρίσκονται εν ζωή. Η δεύτερη γενιά της μελέτης αρχίζει με τα παιδιά των συμμετεχόντων, αυτή τη φορά αγόρια και κορίτσια. Ο στόχος της μελέτης στον νέο «γύρο» είναι το αν η ευτυχία επηρεάζεται από την εκπαίδευση και από τους γονείς.

εμφάνιση σχολίων