1
1
σχόλια
351
λέξεις
210

Γνωρίζουμε την παρέα των Nine Lives, που φροντίζει αδέσποτες ψιψίνες

ΜΑΡΙΑΝΙΝΑ ΠΑΤΣΑ | ΦΩΤΟ: DOC TV CC3
31 Μαρτίου 2015
Κάθε γειτονιά έχει τις γάτες της. Όχι μόνο τις οικόσιτες που απολαμβάνουν μια καλή ζωή αλλά και χιλιάδες άλλες που ζουν στους δρόμους με την καθημερινή αγωνία να βρουν τροφή, νερό, στέγη και να επιβιώσουν από τις φόλες, τα αυτοκίνητα και πάσης φύσεως ατυχήματα στην εχθρική πόλη. Στα 10 εγκαταλειμμένα γατάκια, μόνο το ένα θα επιζήσει για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Το Nine Lives είναι ένα δίκτυο εθελοντών που μεριμνά για τις αδέσποτες ψιψίνες και φροντίζει μέσω της στείρωσης να μην καταλήξουν κι άλλες χιλιάδες αδέσποτες στους δρόμους.
Έτσι πιάνουν τις γατούλες, τις πηγαίνουν στο χειρουργείο για στείρωση και στη συνέχεια τις επιστρέφουν στις γειτονιές τους. Μέσω του Nine Lives, μόνο το 2014 στειρώθηκαν σχεδόν 1.400 γάτες ενώ η ζωή πολλών περισσότερων βελτιώθηκε χάρη στα καθημερινά προγράμματα σίτισης και ιατρικής φροντίδας.

Το Nine Lives ξεκίνησε το 2006 από μια ομάδα γατόφιλων εθελοντών. Το 2008 έγινε επίσημα σωματείο, με σκοπό τη φροντίδα των αδέσποτων στην Αθήνα. Κύριο μέλημά τους είναι η στείρωση, όμως οι δράσεις τους επεκτείνονται στη σίτιση, στην ιατρική φροντίδα, στον απεγκλωβισμό παγιδευμένων ζώων, σε επέμβαση σε περιπτώσεις κακοποίησης. Φροντίζουν επίσης τα αδέσποτα γατιά να βρίσκουν σπίτι, με συμβόλαιο υιοθεσίας. Φυσικά πάντα υπάρχει χώρος να βοηθήσουμε, διότι όσοι και να είναι οι εθελοντές, οι γάτες είναι πάντα περισσότερες.

Αν και οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να στειρώνουν και να εμβολιάζουν τα αδέσποτα, λίγοι το εφαρμόζουν. Στον Δήμο Αθηναίων το σχετικό πρόγραμμα αφορά στα σκυλιά. Οι γάτες όμως αφήνονται στην τύχη τους. Και η τύχη τους για την ώρα ονομάζεται Nine Lives.

«Η στείρωση είναι η μόνη ανθρωπιστική λύση», λένε οι Εννιάψυχες, και αυτό ταιριάζει τόσο για τις ψιψίνες που ζουν στους δρόμους όσο και για τις οικόσιτες. Διότι κάθε ζευγάρι γατιών και οι απόγονοί του μέσα σε επτά χρόνια μπορούν να γεννήσουν συνολικά 420.000 γατάκια. Και ο πολλαπλασιασμός συνεχίζεται...

Στην ιστοσελίδα τους μπορούμε να βοηθήσουμε με διάφορους τρόπους: συνεισφέροντας ένα μικρό ποσό για τις στειρώσεις, αγοράζοντας κάτι για τις γάτες μας προκειμένου να ενισχύσουμε το ταμείο των στειρώσεων, ως εθελοντές στη γειτονιά μας, υιοθετώντας ένα από τα γατάκια που μας περιμένουν γουργουρίζοντας. Νιάου.εμφάνιση σχολίων