0
1
σχόλια
420
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ

Με αφορμή την επίσκεψη του συγγραφέα Πολ Όστερ στη Στέγη, ξαναδιαβάζουμε ένα αγαπημένο απόσπασμα για την αξία του φανταστικού κόσμου

DOC TV
16 Οκτωβρίου 2014
ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΩΣ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΤΕΙ τη νύχτα, θα τρελαθεί. Με τον ίδιο τρόπο, αν σε ένα παιδί δεν επιτραπεί να επισκεφτεί τον χώρο της φαντασίας, αυτό το παιδί δεν θα συμφιλιωθεί ποτέ με την πραγματικότητα.

Η ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΕΣ είναι εξίσου θεμελιώδης με την ανάγκη του για τροφή και εκδηλώνεται με τον ίδιο τρόπο που εκδηλώνεται και η πείνα. Πες μου μια ιστορία, λέει το παιδί. Πες μου μια ιστορία. Πες μου μια ιστορία, σε παρακαλώ μπαμπά. Ο πατέρας κάθεται τότε και διηγείται μια ιστορία στον γιο του. Ή ακόμη ξαπλώνει στο σκοτάδι δίπλα στο παιδί και οι δυο τους στο κρεβάτι του μικρού, και αρχίζει να μιλάει, σαν να μην έχει απομείνει τίποτε άλλο στον κόσμο εκτός από τη φωνή του, που διηγείται στον γιο του μια ιστορία μέσα στο σκοτάδι.

ΣΥΧΝΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΜΕ ΝΕΡΑΪΔΕΣ ή για ένα παραμύθι περιπέτειας. Κι όμως δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα απλό άλμα στον κόσμο της φαντασίας. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένα αγόρι που το έλεγαν Ντανιέλ, λέει ο Α. στον γιο του που τον λένε Ντανιέλ, και αυτές οι ιστορίες στις οποίες ήρωας είναι ο ίδιος, είναι ίσως εκείνες που τον ικανοποιούν περισσότερο. Με τον ίδιο τρόπο, συνειδητοποιεί ο Α., καθώς κάθεται στο δωμάτιό του και γράφει «Το Βιβλίο της Μνήμης», προκειμένου να διηγηθεί την ιστορία του, μιλάει για τον εαυτό του σαν να πρόκειται για κάποιον άλλον. Για να βρει τον εαυτό του εκεί μέσα, πρέπει να καταστεί ο ίδιος απών. Έτσι λέει «ο Α», έστω και αν εννοεί «εγώ».

ΓΙΑΤΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΕΞΙΣΤΟΡΗΣΗ αυτών που βλέπει κανείς. Και ακόμη και αν τα πράγματα που πρόκειται να φανερωθούν δεν είναι πια εκεί, και πάλι πρόκειται για την εξιστόρηση αυτών που βλέπει κανείς. Η φωνή, επομένως, συνεχίζει. Και όταν ακόμη ο μικρός κλείσει τα μάτια του και αποκοιμηθεί, η φωνή του πατέρα του συνεχίζει να μιλάει μέσα στο σκοτάδι.


Απόσμασμα από το βιβλίο του Πολ Όστερ, Η Επινόηση της Μοναξιάς, εκδόσεις Ζαχαρόπουλος Σ.Ι.

Ο Πολ Όστερ είναι Αμερικανός συγγραφέας. Στα βιβλία του χρησιμοποιεί συχνά την αστυνομική ιστορία για να αναζητήσει υπαρξιακά θέματα και ερωτήσεις γύρω από την ταυτότητα, δημιουργώντας έτσι το δικό του μεταμοντέρνο στυλ γραφής. Από τα πιο γνωστά βιβλία του είναι Η Τριλογία της Νέας Υόρκης (Γυάλινη Πόλη, Το Κλειδωμένο Δωμάτιο, Φαντάσματα), Λεβιάθαν, Ίλιγγος. Ο Πολ Όστερ θα επισκεφτεί τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, στις 5 Νοεμβρίου 2014, στο πλαίσιο του κύκλου Λέξεις και Σκέψεις. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες εδώ.

 
εμφάνιση σχολίων