0
1
σχόλια
302
λέξεις
ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Το βιβλίο της συγγραφέα/ακτιβίστριας που εστιάζει στην οικολογική καταστροφή και στον καπιταλισμό

ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
19 Σεπτεμβρίου 2014
Μετά από δύο βιβλία εναντίον του καπιταλισμού (Το Δόγμα του Σοκ, No Logo), το νέο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν, This Changes Everything: Capitalism vs The Climate, κάνει μια απόπειρα να δημιουργήσει ένα ισχυρό κίνημα το οποίο θα κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να αλλάξει την πορεία της οικολογικής καταστροφής του πλανήτη και παράλληλα να «διορθώσει» τον καπιταλισμό.

«Έχουμε δοκιμάσει τον τρόπο σας και δεν έχουμε άλλη μια δεκαετία να χάσουμε», λέει η συγγραφέας, δημοσιογράφος και ακτιβίστρια, αναφέροντας στο βιβλίο ότι το κίνημα για την κλιματική αλλαγή κάνει μικρή πρόοδο ενάντια στα εταιρικά κατεστημένα συμφέροντα. Όμως η ίδια πιστεύει στη συλλογικότητα, την αυτοδιαχείρηση και την πρωτοβουλία -η συμμετοχή της σε δράσεις μαζί με το κίνημα Occupy ή τους AdBusters το αποδεικνύουν. Γι' αυτό και μπορούμε να κινητοποιηθούμε.

«Η έρευνα που έχω κάνει την τελευταία πενταετία με έχει πείσει ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί ένα ιστορικό άνοιγμα για την προοδευτική μεταμόρφωση», γράφει η συγγραφέας/ακτιβίστρια και λέει πως «έχουμε την ευκαιρία να προωθήσουμε πολιτικές που θα βελτιώσουν δραματικά τη ζωή, θα κλείσουν το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών, θα δημιουργήσουν τεράστιο αριθμό καλών θέσεων εργασίας».

«Το οικονομικό μας σύστημα και το πλανητικό μας σύστημα βρίσκονται σε πόλεμο», λέει η Κλάιν. «Χρειαζόμαστε μια ιδεολογική μάχη. Ιδιαίτερα στις ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι πολιτικά αδιανόητη η ευθεία αντιμετώπιση τιμωρητικών μέτρων για τους ρυπαίνοντες. Οι περιβαλλοντολόγοι θα έπρεπε να έχουν κάνει πόλεμο όχι μόνο στις επιχειρήσεις αλλά και σε όλη την ιδέα του καπιταλισμού».

Στο πλαίσιο της έρευνάς της για τούτο το βιβλίο, η συγγραφέας ήρθε και στην Ελλάδα. Οι Σκουριές ήταν ένα καλό παράδειγμα για να καταλάβουμε το πώς απαιτείται η θυσία του περιβάλλοντος εις το όνομα της Οικονομικής Κρίσης, λέει η ίδια.


Διαβάστε επίσης:
VIDEO: Η Ναόμι Κλάιν για την Ελλάδα
NAOMI KΛΑΪΝ: Κίνημα Occupy, το πιο σημαντικό πράγμα στον κόσμο τώρα! 


εμφάνιση σχολίων