0
8
σχόλια
177
λέξεις
TECH

Το ελληνικό αστεροσκοπείο του Σκίνακα φωτίζει το διάστημα σε μια παγκόσμια έκδοση

ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΟΙΝΙΚΙΑΝΑΚΗΣ
2 Μαρτίου 2011
Μια απόκοσμη και μαγική φωτογράφιση στήθηκε στα studios του σύμπαντος και γίνεται λεύκωμα. Το αστεροσκοπείο του Σκίνακα στον Ψηλορείτη, σε συνεργασία με τις πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης, μας φέρνει λίγο πιο κοντά με το μακριά, και μας συστήνει με τους προγόνους μας, τα άστρα.

Γαλαξίες που «ζουν» έντεκα δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, αέρια νεφελώματα, αστεροειδής και σμήνη αστεριών, απαθανατίζονται από τα τηλεσκόπια και τις ψηφιακές αστρονομικές κάμερες φτιάχνοντας ένα άλμπουμ για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Η γεωγραφική θέση του αστεροσκοπείου και οι ατμοσφαιρικές συνθήκες που επικρατούν στο υψόμετρο των 1.750 μ. το καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα του κόσμου. Δημιουργήθηκε το 1987 στο πλαίσιο της συνεργασίας του πανεπιστημίου Κρήτης, του ινστιτούτου Max Planck Εξωγήινης Φυσικής της Γερμανίας και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε) που εδρεύει στο Ηράκλειο Κρήτης.

Το Ι.Τ.Ε. αποτελεί ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα διεθνώς. Καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του έχει φιλοξενήσει πολλές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας.

Αστεροσκοπείο Σκίνακα: Με Θέα το Σύμπάν – Παλαιολόγου Μάκης, Παπαμαστοράκης Γιάννης, Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης

εμφάνιση σχολίων