1
1
σχόλια
296
λέξεις
VIDEO

Πώς ξεκίνησε το Σύμπαν; Πώς άρχισε η ζωή; Είμαστε μόνοι μας; Ο Στίβεν Χώκινγκ έθεσε ερωτήματα για το Σύμπαν σε μια από τις πιο δημοφιλείς ομιλίες στην ιστορία των TED. Με ελλ. υπότιτλους
 

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
8 Ιανουαρίου 2021
Δεν υπάρχει τίποτα μεγαλύτερο ή γηραιότερο από το σύμπαν. Όμως από πού προερχόμαστε; Πώς το σύμπαν τέθηκε σε λειτουργία; Είμαστε μόνοι στο σύμπαν; Υπάρχει εξωγήινη ζωή; Ποιο είναι το μέλλον της ανθρώπινης φυλής;

«Μέχρι τη δεκαετία του 1920, όλοι νόμιζαν ότι το σύμπαν ήταν ουσιαστικά στατικό και αμετάβλητο στον χρόνο. Τότε ανακαλύφθηκε ότι το σύμπαν διαστέλλεται. Οι μακρινοί γαλαξίες απομακρύνονται από εμάς. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ήταν πιο κοντά στο παρελθόν. Αν πάμε πιο πίσω, βλέπουμε ότι θα πρέπει να ήταν όλα το ένα πάνω στο άλλο, περίπου 15 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Αυτό ήταν το Big Bang, η αρχή του σύμπαντος. Αλλά τι υπήρχε πριν από το Big Bang; Τι δημιούργησε το σύμπαν; Γιατί το σύμπαν αναδύθηκε από το Big Bang με τον τρόπο που το έκανε;»

Στην ενδιαφέρουσα ομιλία του στα TED, ο θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ έθεσε ερωτήματα για το σύμπαν, τη δημιουργία του και έδωσε τις πιθανές απαντήσεις.
O Στήβεν Χώκινγκ (8 Ιανουαρίου 1942 – 14 Μαρτίου 2018) ήταν Βρετανός θεωρητικός φυσικός, κοσμολόγος, συγγραφέας και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Θεωρητικής Κοσμολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής. Συνέταξε σημαντικές εργασίες εκλαϊκευμένης επιστήμης. Το A Brief History of Time έμεινε στη λίστα με τα best-seller της Βρετανικής Sunday Times για 237 εβδομάδες. Ο Χώκινγκ έπασχε από τη νόσο του κινητικού νευρώνα (αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση). Ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος και επικοινωνούσε μέσω συσκευής παραγωγής ομιλίας. Παντρεύτηκε δύο φορές και απέκτησε τρία παιδιά. Το 2014 κυκλοφόρησε την αυτοβιογραφία του με τίτλο «Το χρονικό της ζωής μου». 
εμφάνιση σχολίων