1
1
σχόλια
194
λέξεις
TECH

Λεωφορεία χωρίς οδηγό θα κάνουν τις πρώτες τους διαδρομές στα Τρίκαλα, στο πλαίσιο του προγράμματος CityMobil2

ΠΕΡΣΑ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ
17 Φεβρουαρίου 2014

Η κινητικότητα στις πόλεις, σύντομα θα θυμίζει κάτι από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Τα Τρίκαλα βραβεύτηκαν το 2009 ως μια από τις πιο «έξυπνες» πόλεις του κόσμου και προκρίθηκαν στις πέντε ευρωπαϊκές πόλεις που θα πραγματοποιήσουν τις εξάμηνες δοκιμές του προγράμματος CityMobil2, στα πλαίσια της οποίας πειραματικά, αυτόματα οχήματα μεταφοράς πολιτών, θα πραγματοποιούν προκαθορισμένες διαδρομές, χωρίς οδηγό. Για να ξεκινήσουν οι διαδρομές χωρίς οδηγό θα πρέπει όμως να προηγηθεί η νομιμοποίηση των αυτοματοποιημένων οχημάτων σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών. Οι διαδικασίες για την αδειοδότηση των οχημάτων έχουν ήδη ξεκινήσει.

Το πρόγραμμα CityMobil2 (Cities Demonstrating Cybernetic Mobility) ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012 και θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια. Συνολικά συμμετέχουν 45 ευρωπαίοι εταίροι. Στην Ελλάδα, εκτός από την e- Trikala Α.Ε., συμμετέχει και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Οι 12 εταίροι εκπροσωπούν ισάριθμες πόλεις/περιοχές (Τρίκαλα, Ρέτζιο Καλάμπρια, Λεόν, Σεν Σουλπίς, Σοφία Αντίπολις, Βάντα, Βρυξέλλες, Λα Ροσέλ, Σαν Σεμπαστιάν, CERN, Μιλάνο, Οριστάνο) ενώ άλλοι πέντε εκπροσωπούν τους κατασκευαστές αυτοματοποιημένων οχημάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: Yamaha, Robosoft, 2GetThere, Induct, Movemile.

Βίντεο από τα σχετικά οχήματα της εταιρίας Citymobil2


εμφάνιση σχολίων