0
1
σχόλια
377
λέξεις
TECH

Οι Comunitats μάς εξηγούν το φωτεινό ρόλο που μπορούν να παίξουν τα social media στις πραγματικές γειτονιές μας

ΑΝΝΑ ΧΑΡΙΤΟΥ
16 Φεβρουαρίου 2013
Τι σημαίνει για την κοινωνία η αυτο-οργάνωση μέσω διαδικτύου; Και πώς διαμορφώνονται οι πόλεις μέσω των social media; Πόσο και με ποιους τρόπους είναι όλα αυτά ευεργετικά για την κοινωνία, αλλά και για τον άνθρωπο μεμονωμένα; Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στο betterymagazine, μια αρχιτέκτονας και μια ομάδα τράπεζας χρόνου «ζωγραφίζουν» το μέλλον με τα χρώματα της σημερινής κοινωνικής αλλαγής που διαμορφώνεται μέσω των social media.

Οι Comunitats είναι ένας οργανισμός που, με άξονα την τράπεζα χρόνου, εξελίσσει την ανταλλαγή ανάμεσα στους ανθρώπους, βοηθώντας έτσι τόσο στην οικονομία των οικογενειών, όσο και στην εξέλιξη των δεσμών μεταξύ των ανθρώπων. Η πολεοδόμος/αρχιτέκτονας/ακτιβίστρια Ellen Dunham-Jones τούς κάνει την κύρια ερώτηση: μπορούν οι online κοινότητες να ενισχύσουν τις γειτονιές;

Οι Comunitats απαντούν κοιτάζοντας το μέλλον με αισιοδοξία, διότι ήδη έχουν δει τις αλλαγές που εξελίσσουν τη νέα πραγματικότητα: «Οι online κοινότητες μπορούν να συνδέσουν απευθείας τους πολίτες και να βρουν εύκολα αγαθά και γνώσεις. Καλά παραδείγματα αυτού του νέου είδους διαδικτυακής κοινότητας είναι οι συνεργατικοί χώροι κατανάλωσης και η ανταλλαγή υπηρεσιών μέσω τράπεζας χρόνου. Το ίντερνετ δεν υπάρχει μόνο για να μοιραζόμαστε εικόνες, βίντεο και έγγραφα. Μπορούμε επίσης να μοιραστούμε τη γνώση, τους πόρους και το χρόνο μας, να χαρίσουμε, να ανταλλάξουμε, να νοικιάσουμε, να μοιραστούμε.

Η αποδοτικότητα είναι το νέο μάντρα. Στα επόμενα χρόνια θα δούμε πώς τα πράγματα, που σήμερα θεωρούνται «εναλλακτικές λύσεις», θα γίνουν ο φυσικός τρόπος οργάνωσης και θα μας βοηθήσουν να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας. Η τεχνολογία και οι online κοινότητες κάνουν πιο εύκολο το να βρούμε και να συνδεθούμε με εκείνους που έχουν τη γνώση ή τα εργαλεία που σχετίζονται με τους στόχους μας. Η τεχνολογία καθιστά επίσης ευκολότερη την ανάπτυξη των κοινωνικών δικτύων με βάση τα ενδιαφέροντα του καθενός, οπότε οργανωμένοι σε ομάδες είναι πιο εύκολο να μοιραστούμε και να ανταλλάξουμε.

Μπορούμε επίσης να συνδεθούμε με άλλους επαγγελματίες και επιχειρηματίες από τη γειτονιά μας ή από όλο τον κόσμο, προκειμένου να αναπτύξουμε τα σχέδιά μας μέσω μιας συνεργασίας. Τέλος, η απευθείας σύνδεση των ανθρώπων μέσω μιας κοινότητας με άξονα την ανταλλαγή και το δανεισμό, συμβάλλει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Είναι αυτή η καθησυχαστική αίσθηση που παίρνουμε όταν νιώθουμε χρήσιμοι, μειώνοντας το κόστος και παράλληλα κάνοντας νέους φίλους».

εμφάνιση σχολίων