0
1
σχόλια
499
λέξεις
ΖΗΝ
Οι ερευνητές το περιγράφουν ως ένα αποτελεσματικό, μη φαρμακολογικό μέσο για την μείωση σοβαρών προβλημάτων ψυχικής υγείας
 
DOCTV.GR | UNSPLASH
23 Οκτωβρίου 2023
Η μεγαλύτερη μελέτη στον κόσμο για την έκθεση στο φως και τον αντίκτυπό της στην ψυχική υγεία, με σχεδόν 87.000 συμμετέχοντες, ανέδειξε το πόσο σημαντικό είναι το φως στην ψυχική μας υγεία.

Αποδεικνύεται ότι η αυξημένη έκθεση στο φως τη νύχτα αυξάνει και τον κίνδυνο ενός ατόμου για ψυχιατρικές διαταραχές όπως άγχος, διπολική διαταραχή και διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD) καθώς και αυτοτραυματισμό.

Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να λειτουργήσει σαν ένα μη φαρμακολογικό μέσο για την μείωση της κατάθλιψης και του κινδύνου ψύχωσης. Συγκεκριμένα:
– Σε όσους εκτέθηκαν σε υψηλές ποσότητες φωτός τη νύχτα, ο κίνδυνος κατάθλιψης αυξήθηκε κατά 30%.
– Εκείνοι που εκτέθηκαν σε μεγάλες ποσότητες φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας μείωσαν τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 20%.

Παρόμοια μοτίβα αποτελεσμάτων παρατηρήθηκαν για τη συμπεριφορά αυτοτραυματισμού, την ψύχωση, τη διπολική διαταραχή, τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή και το PTSD.

Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η απλή πρακτική της αποφυγής του φωτός τη νύχτα και της έκθεσης σε περισσότερο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας θα μπορούσε να είναι ένα αποτελεσματικό, μη φαρμακολογικό μέσο για την μείωση σοβαρών προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Τι είπαν οι ερευνητές. Η μελέτη, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Sean Cain, από τη Σχολή Ψυχολογικών Επιστημών Monash και το Ινστιτούτο Turner για τον Εγκέφαλο και την Ψυχική Υγεία στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Mental Health.

"Τα ευρήματά μας θα έχουν δυνητικά τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο. Μόλις οι άνθρωποι καταλάβουν ότι τα μοτίβα έκθεσης στο φως έχουν ισχυρή επιρροή στην ψυχική τους υγεία, μπορούν να κάνουν μερικά απλά βήματα για να βελτιστοποιήσουν την ευημερία τους. Πρώτο είναι να εκτίθενται σε έντονο φως την ημέρα και να επιδιώκουν το σκοτάδι τη νύχτα", δήλωσε ο καθηγητής Cain

Οι 86.772 συμμετέχοντες της μελέτης ήταν όλοι από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου και εξετάστηκαν για την έκθεσή τους στο φως, τον ύπνο, τη σωματική δραστηριότητα και την ψυχική υγεία. Ο καθηγητής Cain είπε ότι η επίδραση της έκθεσης στο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν ανεξάρτητη από τη δημογραφική κατάταξη των συμμετεχόντων, την σωματική τους δραστηριότητα, την εργασία τους και την εποχή του χρόνου.

"Τα ευρήματά μας ήταν συνεπή και όσον αφορά την εργασία σε βάρδιες, τον ύπνο, την αστική έναντι της αγροτικής ζωής και την καρδιομεταβολική υγεία", είπε ο ίδιος.

Η σύγχρονη, βιομηχανοποιημένη εποχή έχει κυριολεκτικά ανατρέψει τα βιολογικά μας συστήματα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Cain, ο εγκέφαλός μας εξελίχθηκε ώστε να λειτουργεί καλύτερα με έντονο φως την ημέρα και μετά με σχεδόν καθόλου φως τη νύχτα:

"Οι άνθρωποι σήμερα αμφισβητούν αυτή τη βιολογία, περνώντας περίπου το 90% της ημέρας τους σε εσωτερικούς χώρους κάτω από ηλεκτρικό φωτισμό που είναι πολύ αμυδρός κατά τη διάρκεια της ημέρας και πολύ φωτεινός τη νύχτα σε αντίθεση με τους κύκλους φυσικού φωτός και σκότους. Αυτό μπερδεύει το σώμα μας και μας προκαλεί αδιαθεσία".

Το άρθρο του δημοσιεύθηκε στο ​onmed


Διαβάστε επίσης:
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: 14 θέματα για το πως θα νικήσουμε την κατάθλιψη

Κατάθλιψη: Πόσο κινδυνεύετε ανάλογα με το πού μένετε
Μπορούμε να προλάβουμε το Άλτσχάιμερ;
 
εμφάνιση σχολίων