1
1
σχόλια
396
λέξεις
CULTURE
«Με το έργο του στην Biennale Destroy Athens προανήγγειλε τον Δεκέμβρη του 2008»
 
DOCTV.GR
6 Οκτωβρίου 2023
Έφυγε στα 47 του ο διεθνής καλλιτέχνης Στέλιος Φαϊτάκης. Έγινε γνωστός από τις τοιχογραφίες του στην Αθήνα τα χρόνια της πρώτης κρίσης. Από τα Εξάρχεια μέχρι το Παρίσι τα έργα του ταξίδεψαν και συνδύασαν την τέχνη του δρόμου με τις αγιογραφίες με συνιστώσα την πολιτική ματιά του.

Οι σύντροφοί του από το περιοδικό ΒΑΒΥΛΩΝΙΑ τον αποχαιρετούν: «Ο σπουδαίος καλλιτέχνης και σύντροφος Στέλιος Φαϊτάκης (a.k.a. Bizarre) πέταξε σήμερα στους ουρανούς που πάντα πίστευε ότι κάποιον/ους θα συναντούσε. Ασφαλώς και του το ευχόμαστε. Mετά από μακροχρόνια πάλη/παιχνίδι/έμπνευση με το θάνατο, από σήμερα έπαψε να βρίσκεται στη ζωή. Ο Στέλιος ήταν από τους ζωγράφους που αναβάθμισε αισθητικά τον Ε.Κ.Χ. Nosotros με τις αφίσες, αλλά και με κάθε πινελιά του, με το χέρι ή το λόγο του.

Είναι ο άνθρωπος-καλλιτέχνης που προανήγγειλε με το τεράστιο πίνακά του στην Biennale Destroy Athens τον Δεκέμβρη του 2008, ενώ ήταν πάντα παρών, εκτός από τις μεγάλες αίθουσες των Γκαλερί, σε όλο το κόσμο και στο δρόμο πλάι μας».

Ο Φαιτάκης με τα δικά του λόγια: Ο Στέλιος Φαϊτάκης γεννήθηκε το 1976 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (2003) με καθηγήτρια την Ρένα Παπασπύρου στο Γ’ εργαστήριο ζωγραφικής. Παρακολούθησε μαθήματα Αγιογραφίας, ως κατ’επιλογήν μάθημα, με δάσκαλο τον κ. Σώζο Γιαννούδ

Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε πληθώρα ατομικών και ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ άλλων: 1η Μπιενάλε της Ρίγας “RIBOCA” (2018), «Αντίδωρον», έκθεση του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), μέρος της Documenta 14, Κάσελ (2017), «Δικαίωμα στο μέλλον», Μουσείο Τέχνης του 20ου και 21ου αιώνα, Αγία Πετρούπολη (2017), «Τέμπλον», Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης (2017), «Κοινοί ιεροί τόποι», Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜOMus), Θεσσαλονίκη (2017), Lasco Project #6, με ανάθεση μόνιμης τοιχογραφίας στο κτήριο του Palais de Tokyo, Παρίσι (2016), "Shit and Die", Palazzo Cavour, Τορίνο (2014), 1η Μπιενάλε του Κιέβου (2012), τοιχογραφία στην πρόσοψη του Δανέζικου περίπτερου στην 54η Μπιενάλε της Βενετίας (2011), «Art in the Street», MoCa, Λος Άντζελες (2011) και 1η Μπιενάλε της Αθήνας «Destroy Athens» (2007). Η τελευταία ατομική έκθεση του Στέλιου Φαϊτάκη έλαβε χώρα το 2018 στην γκαλερί Rabouan Moussion στο Παρίσι με τίτλο «Επιστημονικό Δόγμα».

Εκτός από την ζωγραφική, ασκείται συστηματικά στις πολεμικές τέχνες, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Οστεοπαθητικής, Τσι Γκόνγκ και λοιπών στοιχείων Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής.

Φωτό: 1η Μπιενάλε της Αθήνας «Destroy Athens» (2007)
 


Διαβάστε επίσης:
Ειρήνη Παππά: «Είμαι επιπέδου ελληνικού»

«Είμαι μία απόλυτα χορτασμένη γυναίκα»
εμφάνιση σχολίων