0
1
σχόλια
318
λέξεις
Α' ΠΡΟΣΩΠΟ
Από τον Μάνο Τσίζεκ
DOCTV.GR | UNSPLASH
10 Μαρτίου 2023
Όλοι όσοι θεώρησαν ότι τα μνημόνια, η λιτότητα, οι ιδιωτικοποιήσεις, ο νεοφιλελευθερισμός και η εντατική φτωχοποίηση του λαού προς όφελος των λίγων, δεν είναι μια μορφή ακραίας βίας, σήμερα ίσως πρέπει να το σκεφτούν ξανά.

Όλοι όσοι πίστεψαν ότι τα παραπάνω είναι όντως βία, πλην όμως αναπόφευκτα, «το μη χείρον βέλτιστον» δηλαδή, και διαπνεόμενοι από αίσθημα κοινωνική ευθύνης στήριξαν «λόγω ανωτέρας βίας» μνημόνια, ή και άλλα, πιο πρόσφατα μέτρα κοινωνικής εξαθλίωσης, εξαπάτησης και εξανδραποδισμού, προς όφελος πάντα των λίγων, τότε ας προσέξουνε διπλά, γιατί συνομολογούν ότι οι ανθρωποθυσίες είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της κοινωνικής τάξης και συνοχής.

Στην πραγματικότητα, όλα τα στοιχεία υπήρχαν εδώ και δεκαετίες για τις ολέθριες επιδράσεις τέτοιων ιδιωτικοποιήσεων σε δημόσιες υποδομές, αρκεί να κοιτούσαμε το παράδειγμα της British Rail, αλλά και άλλων χωρών. Ή αρκεί να δούμε την εξευτελιστική και επικίνδυνη κατάσταση του, κάποτε υποδειγματικού, ΟΑΣΘ, μετά την ιδιωτικοποίηση.

Οι προειδοποιήσεις υπήρχαν και ήταν οφθαλμοφανείς και σε μας, τους επιβάτες των αμαξοστοιχιών, όταν εδώ και μια δεκαετία βλέπαμε την συνεχή υποβάθμισή τους και στη συνέχεια την κατακόρυφη αύξηση των τιμών, μετά την ιδιωτικοποίηση, με την παροχή της ίδιας ντροπιαστικής υπηρεσίας, η οποία αναβαθμίστηκε πρόσφατα μόνο κατ' επίφαση, με την αγορά πρώην αποσυρμένων συρμών από χώρες του Βορρά.

Η αρπαχτή και η αισχροκέρδεια είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Παρακάτω κρύβονται παγιωμένες αντιλήψεις ανθρώπων σε θέσεις κλειδιά, οι οποίοι με μαθηματική ακρίβεια και άμεσο δόλο, δεν αποδέχονται απλώς το ενδεχόμενο να χαθούν ανθρώπινες ζωές, προκειμένου οι ίδιοι να πλουτίσουν, αλλά το επιδιώκουν κιόλας.

Γιατί το ολιγαρχικό σύστημα διακυβέρνησης της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όλου του σύγχρονου δυτικού κόσμου, είναι ένα σύστημα που πλουτίζει από τον θάνατο. Και αν αυτό θυμίζει πόλεμο, δεν είναι απλώς μια ατυχής σύμπτωση, είναι γιατί αυτό είναι όντως μια μορφή πολέμου.

Πόλεμος ταξικός, οικονομικός, ψυχολογικός, βιολογικός. Κι εμείς δεν είμαστε απλώς παράπλευρες απώλειες. Είμαστε ο στόχος.

 
Διαβάστε επίσης: Το ανθρώπινο δικαίωμα των συγγενών να έχουν πρόσβαση στο σώμα του νεκρού παιδιού τους 
 
εμφάνιση σχολίων