0
3
σχόλια
231
λέξεις
VISUALISM
Το installation του SpY αναρωτιέται για την εξέλιξή μας
 
ΛΕΝΑ ΛΥΔΑΚΗ
23 Φεβρουαρίου 2023
Μια εγκατάσταση σε μέγεθος μνημείου του urban artist SpY έχει καταλάβει τη Βαρκελώνη. Η υπνωτική οπτικοακουστική εμπειρία ονομάζεται

Monolith και φωτίζει τον χώρο στο Llum BCN Festival 2023 «με μια ανατριχιαστική κόκκινη λάμψη». Φως, ήχος και κίνηση προβάλλουν υλικό για τις ψηφιακές οθόνες των κινητών μας.

Ο Ισπανός καλλιτέχνης θέλει να θίξει τη νέα πραγματικότητα της φορητής τεχνολογίας και της καταπάτησης των προσωπικών δεδομένων. «Είμαστε ήδη στην εποχή που οι άνθρωποι γίνονται δεδομένα; Πώς θα αντιμετωπίσουμε την ενοποίηση σωμάτων και συσκευών; Είναι αυτή η τελευταία γενιά ανθρώπων που δεν έχουν μεταμορφωθεί ψηφιακά;»

Το Monolith του SpY αποτίει φόρο τιμής στην κλασική ταινία του Stanley Kubrick «2001: A Space Odyssey» όπου η ιστορία αφηγείται την συνάντηση μιας ομάδας πιθήκων με έναν μεγάλο μονόλιθο και την σχέση της εξέλιξης του ανθρώπινου πολιτισμού μέσω της τεχνολογίας.

Ως απάντηση, η εγκατάσταση του καλλιτέχνη παρουσιάζει μια μεταφορά για τον εθισμό της σύγχρονης κοινωνίας στις οθόνες. «Οι οθόνες, οι μαγικοί καθρέφτες στους οποίους χτίζουμε τις περσόνες μας, και όπου διαμορφώνεται ένα ολοένα μεγαλύτερο μέρος της πραγματικότητάς μας, έχουν ενσωματωθεί στη ζωή μας σε βαθμό που, μέχρι σχετικά πρόσφατα, ήταν ακόμα αδιανόητο. Οι δυνατότητές τους για ανατρεπτικές προσπάθειες χειραφέτησης και για διακίνηση ιδεών συσκοτίζεται από έναν κατακλυσμό κενού περιεχομένου. Μένουμε έκπληκτοι από τη συνεχή ενημέρωση της οθόνης. Η οθόνη μας δίνει πρόσβαση σε όλα, αλλά μας κρατά αλυσοδεμένους».