0
1
σχόλια
462
λέξεις
CULTURE
Το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου δημιουργεί ένα showcase ελληνικών έργων, με σκοπό την εξωστρέφεια και την αποστολή Ελλήνων καλλιτεχνών στο εξωτερικό
 
DOCTV.GR | ΦΩΤΟ: ΘΩΜΑΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
1 Φεβρουαρίου 2023
Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου εγκαινιάζει μία σημαντική πρωτοβουλία, δίνοντας την ευκαιρία σε Έλληνες και Ελληνίδες δημιουργούς του Χορού και του Θεάτρου να παρουσιάσουν τα έργα τους στο πλαίσιο μιας πλατφόρμας για εκπροσώπους διεθνών Φεστιβάλ, curators, καλλιτεχνικούς διευθυντές και υπεύθυνους προγραμματισμού πολιτιστικών φορέων του εξωτερικού. Η αρχική ιδέα για την πρωτοβουλία είχε ήδη αναγγελθεί από το 2020.

«Μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως η εξαγωγή ελληνικών παραστάσεων Χορού και Θεάτρου, γι’ αυτό και επιλέξαμε 15 με 17 νέα έργα που προέκυψαν στην πλειοψηφία τους από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στο Open Call» λέει η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Σχεδιάστηκε η πρόσκληση υπευθύνων προγραμματισμού και καλλιτεχνικών διευθυντών φεστιβάλ και φορέων του εξωτερικού για την παρακολούθηση εγχώριων παραγωγών του Φεστιβάλ. «Στόχος μας είναι να γνωρίσουν πολλαπλές εκφάνσεις της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένταξη κάποιων από τις παραστάσεις μας σε διεθνείς διοργανώσεις».

Για την καλύτερη οργάνωση και διευκόλυνση αυτού του εγχειρήματος, προγραμματίζονται δύο πενθήμερα ελληνικής δημιουργίας (μέσα στον μήνα Ιούλιο), που θα λειτουργήσουν σαν καλλιτεχνική «αγορά» εντός του Φεστιβάλ. Οι διεθνείς προσκεκλημένοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέσα σε λίγες ημέρες μια ευρεία επιλογή έργων Ελλήνων και Ελληνίδων δημιουργών σε διαφορετικούς χώρους του Φεστιβάλ και να γνωρίσουν τους καλλιτέχνες μέσα από συναντήσεις, θεματικές συνομιλίες και ενέργειες δικτύωσης.

Τα έργα που θα παρουσιαστούν στο Showcase, παραγωγές του Φεστιβάλ που θα κάνουν πρεμιέρα στο πλαίσιό του το ερχόμενο καλοκαίρι, έχουν στο επίκεντρό τους σύγχρονες δραματουργικές αναζητήσεις, ελληνικό «ιδίωμα», αλλά και θεματολογία που απασχολεί το διεθνές καλλιτεχνικό γίγνεσθαι, ενώ ταυτόχρονα, έχουν σχεδιαστεί με ευελιξία ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν.

«Θέματα που αφορούν την LGBTQI+ κοινότητα, την γυναίκα, το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος στην παρούσα συγκυρία και πιστεύουμε ότι θα αποτελέσουν πόλο έλξης για τις ξένες διοργανώσεις» τονίζει η Κατερίνα Ευαγγελάτου, υπογραμμίζοντας ότι ήδη από τις πρώτες κρούσεις, το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για το Showcase είναι πολύ θερμό. Εκτός από τους ξένους επαγγελματίες όμως, το Showcase θα αποτελέσει ευκαιρία για το φεστιβαλικό κοινό, που επιθυμεί να δει συμπυκνωμένη τη νέα ελληνική παραγωγή».

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ανάμεσα στους καλλιτέχνες και τις καλλιτέχνιδες που θα παρουσιάσουν τα νέα έργα τους είναι η Ζωή Χατζηαντωνίου, ο Παντελής Δεντάκης οι Rootlessroot, η Ανδρονίκη Μαραθάκη, αλλά και ο Ανέστης Αζάς, με τη «Δημοκρατία του Μπακλαβά», ανάθεση και παραγωγή του Φεστιβάλ το 2021, που ταξιδεύει ακόμα σε σκηνές του εξωτερικού, γνωρίζοντας διεθνή επιτυχία.

Σύντομα, στο πλαίσιο της ευρύτερης παρουσίασης του προγράμματος του Φεστιβάλ, θα ανακοινωθούν τα ονόματα όλων των δημιουργών, καθώς και τα έργα με τα οποία θα συμμετάσχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Φωτό: Φεστιβάλ Αθηνών, Thomas Daskalakis


Διαβάστε επίσης:
Μια διεθνής παράσταση με τον Τζον Μάλκοβιτς στη Στέγη
2023: Τα νέα μουσεία του κόσμου
Η μηχανή στην καρδιά του ανθρώπου

 
εμφάνιση σχολίων